Woonzorgcentra testen Beleeftv uit
De digitale activiteitentafel voor personen met dementie

Communicatie met personen met dementie is niet altijd evident. Zij kunnen zich soms moeilijk uitdrukken met woorden en daarom zoekt Zorgbedrijf Rivierenland naar innovatieve oplossingen om het contact te versterken. In de drie woonzorgcentra staat een week lang een Beleeftv op proef.

De Beleeftv is een verrijdbare tv waarop allerlei activiteiten in groep of in één-op-één contact mogelijk zijn. Er zijn verschillende softwarepakketten mogelijk zodat mensen ofwel actief kunnen meedoen (puzzelen, memoryspel, …) ofwel kunnen kijken naar oude foto’s of oude journaals of luisteren naar oude liedjes.

“Hoewel het belangrijk is dat personen met dementie zolang mogelijk actief blijven, is het soms moeilijk om de juiste prikkels te vinden. Door dergelijke nieuwe producten uit te proberen, zoekt Zorgbedrijf Rivierenland naar de hulpmiddelen die de kwaliteit van leven voor personen met dementie verhoogt”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Zorgbedrijf Rivierenland.

De Beleeftv stond van 17 tot 24 mei in woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Sint-Katelijne-Waver en was daar alvast een succes. Deze week van 24 tot 31 mei proberen de bewoners van Hof van Egmont en De Lisdodde de TV uit. Na evaluatie worden de mogelijkheden van aankoop bekeken. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld een crowdfundingactie.