Vanaf 2018 bundelen Mechelen & SKW onze krachten in Zorgbedrijf Rivierenland


Kinderopvang, medisch advies, thuishulp, woonbegeleiding ... tijdens je hele levensloop kan je wel eens zorg van buitenaf gebruiken. Tot voor kort moest je een hele wirwar van zorgdiensten apart raadplegen. Daar komt vanaf 2018 verandering in, want alle zorgdiensten van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver belanden onder één dak: dat van het Zorgbedrijf Rivierenland. De voorzitter en ondervoorzitter presenteren het nieuwe logo van het zorgbedrijf.

Bestuurlijk zijn we op 1 september 2017 opgestart. De dagdagelijkse integrale werking zal ten laatste op 1 januari 2018 een feit zijn. Schepen Koen Anciaux neemt het voorzitterschap waar van het zorgbedrijf en schepen Dave Van Oosterwijk (SKW) is ondervoorzitter. De hoofdzetel gaat zich vestigen in Sint-Katelijne-Waver. Samenwerking over gemeentegrenzen heen maakt het mogelijk dat alles achter de schermen vlotter loopt zonder dat het personeel of zorgbehoevenden daar de dupe van worden. Integendeel zelfs. Op deze manier kunnen we ons zorgaanbod beter coördineren en spelen we een beduidende rol in ons gehele zorglandschap. Ook de vakorganisaties zijn tevreden over de nieuwe aanpak. We staan regionaal sterker en dit gaan we de komende jaren nog meer zien.

Enkele voordelen van Zorgbedrijf Rivierenland op een rijtje:

1. Ruimer en beter aanbod
Een nieuw zorgbedrijf betekent niet dat je bij nieuwe deuren moet gaan aankloppen, want de samenwerking tussen de diensten gebeurt vooral achter de schermen. De nabijheid van de dienstverlening blijft behouden. Het zorgcentrum in je buurt blijft dus waar het was, enkel wordt het aanbod uitgebreid en verbeterd.

2. Expertise delen
Door de schaalvergroting van het zorgbedrijf kunnen experten ingezet worden op verschillende diensten. Een mobiel team kan afwezige zorgverleners tijdelijk vervangen zodat er altijd iemand voor je klaar staat bij een bepaalde in nood.

3. Dialoog op maat
Iedereen wil zijn leven op eigen manier (blijven) invullen. Dat is een basisvoorwaarde voor een zinvol en gelukkig leven. Het nieuwe zorgbedrijf zoekt in dialoog met jou naar een zorgaanbod dat op jouw lijf geschreven staat.

4. Beter betaalbaar
Het nieuwe zorgbedrijf streeft naar een goede, betaalbare zorg voor iedereen. De fusie zorgt ervoor dat verschillende instanties efficiënter werken en de administratie een pak vereenvoudigd wordt.

5. Eén centraal punt
Vanaf januari 2018 kan je alle diensten digitaal raadplegen via www.zorgbedrijfrivierenland.be

Beide OCMW-voorzitters benadrukken dat het Zorgbedrijf Rivierenland zeker voorstander blijft van een verdere groei en samenwerking met andere gemeenten uit de regio.