Uitbreiding aantal ‘dopjestonnen’ in Mechelen

Schepen Koen Anciaux zet zich in om het aantal ‘dopjestonnen’ in Mechelen ten bate van personen met een visuele beperking te verhogen. Het aantal is nu uitgebreid naar vijf tonnen en binnenkort volgt er nog een uitbreidingsronde in de Mechelse sporthallen.

Het Sociaal Huis verleent al twee jaar met veel plezier zijn medewerking aan het project, door flessendopjes te verzamelen in het gebouw van het Sociaal Huis in Leliëndael en in De Lisdodde.
Nu zijn er drie extra locaties in Mechelen waar mensen terecht kunnen met hun gebruikte flessendoppen. Er staan rode tonnen in het Huis van de Mechelaar, het Conservatorium en het CultuurCentrum. Deze dopjes worden om de zoveel tijd opgehaald door vrijwilligers van Vrienden der Blinden.

De Vrienden der Blinden Vzw verkoopt de ingezamelde plastic dopjes aan een recyclagebedrijf dat er duurzame paletten van maakt. Dit stelt de vzw in de mogelijkheid de aanschaf en opleiding van de blindengeleidehonden te financieren. Zo’n opleiding kost ongeveer € 25 000. De helft wordt betaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Eén kilogram dopjes brengt ongeveer € 0.34 op. Dat is € 340 per 1.000 kg. Voor de volledige opleiding van een geleidehond is er ongeveer 85.000 kg nodig.
“Blindengeleidehonden zijn dieren die het leven gemakkelijker maken voor personen met een visuele beperking. Daar zijn veel dopjes voor nodig en daarom willen we het aantal dopjesinzamelpunten in Mechelen verhogen. Binnenkort zal Sporthal Kouter ook een ton ter beschikking hebben”, zegt Koen Anciaux, schepen van welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis.
‘Vrienden der blinden’ in Koksijde bestaat al sinds 1996. Sinds de oprichting zijn er een 140-tal honden succesvol  afgestudeerd. De vraag naar geleidehonden is groter dan het aanbod. Momenteel is er een wachtlijst van ongeveer drie jaar. Zie voor meer info  www.vriendenderblinden.be