Stadsbestuur vernoemt nieuwe straten naar belangrijke vrouwen  


Het engagement van het stadsbestuur om nieuwe straten een vrouwennaam te geven is bij deze opgestart. Op de gemeenteraad van 25 februari werd de eerste nieuwe vrouwelijke straatnaam, zijnde Berthe Seroenstraat goedgekeurd voor de nieuw aangelegde wegenis in de verkaveling "Kantvelde".
​​​​​​​
"Op dit elan gaat het college verder", zegt bevoegd schepen Koen Anciaux. Op 25 februari koos het college voor meerdere vrouwelijke straatnamen binnen nieuwe verkavelingen in Mechelen. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt geput uit vrouwennamen van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.
 
“We kiezen enkel voor namen vanuit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk oogpunt, belangrijke figuren voor Mechelen of voor namen uit de Griekse, Romeinse of Germaanse mythologie”, zegt de schepen van Stadseigendommen, Koen Anciaux.
 
Voor een verkaveling gelegen aan de Hogeweg (Battel) wordt er gekozen voor de naam Katelijne Janssensstraat, vernoemd naar Katelijne Janssens (1606-1642). Zij werd opgejaagd door heel Vlaanderen en beschuldigd van tovenarij. In Mechelen werd ze aangehouden en uiteindelijk verbrand. Over haar werd het toneelstuk ‘De Heks van Mechelen’ geschreven. 
 
De nieuwe straat- en padnamen voor de gerenoveerde woonwijk van Woonpunt Mechelen gelegen aan de Schijfstraat verwijzen naar namen van godinnen uit de Griekse, Romeinse of Germaanse mythologie. De nieuw aangelegde weg binnen de wijk krijgt de naam Feminastraat en op deze hoofdontsluiting uitkomende fiets- en wandelpaden krijgen de volgende namen: Diana-, Venus-, Afrodite-, Hera-, Demeter- en Artemispad. 
 
Een straat in de verkaveling gelegen aan de Perelaarstraat krijgt de naam Anna Paulownaboomstraat. De Russische Anna Paulowna was de echtgenote van Koning Willem II. Tot de afscheiding van België in 1830 woonde het kroonprinselijk paar voornamelijk afwisselend in 's-Gravenhage en Brussel. In 1840 werd ze Koningin der Nederlanden. “We wilden de nieuwe straat net als de andere ook de naam van een boom geven. Met de Anna Paulownaboomstraat hebben we alvast gekozen voor een boom genoemd naar een vrouw met internationale uitstraling,” zegt schepen van Toerisme,  Bjorn Siffer.
 
In maart worden de namen, gelegen in de drie nieuwe verkavelingen, aan de gemeenteraad voorgesteld.