Sterilisatie te duur? Sociaal Huis start campagne ‘maart sterilisatiemaand’

Voor het derde jaar op rij lanceert het Sociaal Huis de campagne ‘maart sterilisatiemaand’ om mensen met een kleine portemonnee aan te moedigen hun kat te laten steriliseren of castreren. Dit doen we door middel van een financiële tegemoetkoming. De Mechelse campagne is nog steeds uniek in Vlaanderen!

Succes van de campagne neemt toe

Om de wildgroei aan zwerfkatten tegen te gaan, heeft de stad Mechelen reeds sinds jaren een zwerfkattenbeleid. Voor mensen met een kleine portemonnee doen we als Sociaal Huis een extra campagne. “Deze mensen gaan we ondersteunen om op een verantwoorde manier hun geliefde dieren te laten verzorgen. De kostprijs voor een sterilisatie of castratie van katten is voor hen nog steeds te hoog, daarom zal het Sociaal Huis meer dan 80% van de neutralisatiekosten op zich nemen voor Mechelaars met een UiTPAS met kansentarief”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis. 

Het blijft een grote uitdaging om mensen met beperkte middelen te overtuigen om hun geliefde huisdier te laten steriliseren of castreren. Daarom helpen de maatschappelijk assistenten, straathoekwerkers, wijkagenten en armoede-organisaties actief mee met het bekendmaken van deze actie. Maar liefst 11 van de 14 Mechelse dierenartsenpraktijken zetten mee hun schouders onder dit mooie project.
Koen Anciaux, vervolgt: “Deze aanpak lijkt te werken: in 2016 dienden 9 personen een aanvraag in voor 12 katten in totaal, in 2017 waren dit al 19 personen voor 26 katten. De voorbije twee campagnes werden een succes door onze ondersteuning met € 3550”.

We hopen dit jaar nog meer mensen te kunnen helpen. Dat de campagne broodnodig is, laat zich in de cijfers zien. “Maart is volop kattentijd, de hormonen vliegen in het rond met veel ongewenste zwangerschappen als gevolg. In 2016 werden 149 kittens opgevangen door de Dierenbescherming, in 2017 maar liefst 224”, zegt Sabine Slaets van de Mechelse Dierenbescherming.


Meer welzijn voor mens en dier? Enkele voordelen…

Steriliseren en castreren is nodig om uw kat een gezond leven te schenken.
Het klopt niet dat een kattin moet jongen om gezond te zijn of dat castratie slecht is voor uw kater. Uw kat steriliseren of castreren maakt het beestje rustiger en aanhankelijker, waardoor ze minder kans loopt op besmetting met allerlei ziektes. Sterilisatie bij kattinnen verkleint ook aanzienlijk de kans op melkklier- en eierstokkanker, alsook baarmoederontstekingen. Castratie vermindert het zwerversgedrag, de vechtpartijen, het sproei-en plasgedrag, alsook de sterke urinegeur. Bovendien is sterilisatie (en ook registratie) sinds 1 september 2014 wettelijk verplicht bij katten die van eigenaar veranderen.

Praktisch:
  • Gezinnen met een UiTPAS met kansentarief, gedomicilieerd in Mechelen, kunnen een aanvraagformulier afhalen aan het onthaal van de Dierenbescherming Mechelen.
  • Lijst van deelnemende dierenartsen is te vinden op de website of aan het onthaal.
  • Zij maken zelf een afspraak bij een deelnemende Mechelse dierenarts naar keuze. Zij betalen 25€ voor een sterilisatie en 10€ voor een castratie bij de dierenarts ter plaatse (maximum 2 katten per gezin) op vertoon van een geldig aanvraagformulier.
  • Voor vragen of informatie over de campagne kan u terecht bij de Dierenbescherming Mechelen, tel. 015/205287 of op www.dierenbeschermingmechelen.be/maartsterilisatiemaand (8 februari online).
  • De postkaarten van de campagne liggen vanaf 14 februari in het Sociaal Huis en de lokale dienstencentra, bij de Mechelse armoede-organisaties, dierenartsen en dierenwinkels.
  • Voor vragen of informatie over sterilisatie, identificatie- en registratie van katten kan men terecht bij een dierenarts.