Stad zet extra jobstudenten in om zwerfvuil op te ruimen

Overlast door zwerfvuil gevoelig toegenomen sinds start pandemie

Vanaf het begin van deze week werden 3 extra jobstudenten ingezet om zwerfvuil te helpen opruimen in de stad. De stad voorziet 15 000 euro extra om te stijgende overlast door zwerfvuil terug te dringen.

Je heb het allicht ook al gemerkt: wie zich op straat, in parken en tuin of in onze natuurgebieden begeeft struikelt bijna over het aanwezige zwerfvuil, ondanks de intensieve opvolging hiervan. De wegwerpmondmaskers en – handschoenen springen daarbij zeker in het oog, maar ook het ‘reguliere’ zwerfvuil zoals blikjes en pizzadozen is overal terug te vinden.

Schepen Patrick Princen legt uit: “Onze uitvoeringsdiensten hebben zich van in de lockdownperiode dubbel geplooid om de stad in een perfecte staat te houden. Ik ben zeer tevreden met het werk dat zij al die tijd zijn blijven doen, zelfs tijdens de afgelopen hittegolf. Het is dan ook zeer pijnlijk om vast te stellen dat de coronacrisis ook een zwerfvuilcrisis met zich lijkt mee te brengen. We blijven allemaal vaker dicht bij huis en genieten van de mooie plekjes die in onze omgeving te vinden zijn, het is dan ook sterk te betreuren dat een minderheid van de mensen er toch voor zorgt dat die omgeving minder mooi en minder aangenaam wordt. Bovendien getuigt het wegwerpen van mondmaskers, blikjes en ander afval dat mogelijk besmettingsgevaar met zich meebrengt allerminst van respect voor de natuur, de andere Mechelaars én vooral de mensen die dagelijks op pad gaan om dit op te ruimen. Zeker wanneer er mensen met ziekte uitvallen in de betrokken teams, wordt het moeilijk de extra werklast op te nemen. De jobstudenten die nu aan de slag gegaan zijn, zijn dan ook meer dan welkom.”

Schepen van Financiën Koen Anciaux vult aan: “Gezien de noodzaak om extra personeel in te zetten voor het opruimen van zwerfvuil, zijn we op zoek gegaan om hier extra middelen voor vrij te maken. Omwille van de coronamaatregelen konden niet alle voorziene jobstudenten deze zomer worden ingezet bij andere diensten, waardoor de nodige 15 000 euro voorzien kon worden. Er waren sinds juni al 2 jobstudenten actief, deze week zijn 3 extra studenten van start gegaan. Met de extra middelen kunnen we ook nadien nog studenten inschakelen, al hopen we natuurlijk dat de hoeveelheid zwerfvuil vermindert en het niet meer nodig zal zijn.”

Het melden van zwerfvuil verloopt het best via het meldingsformulier van de stad: www.mechelen.be/meldingen.