Stad Mechelen ontwikkelt dementievriendelijke wandelingen

Vanmorgen stelden Björn Siffer (schepen van Toerisme), Koen Anciaux (voorzitter Sociaal Huis), en Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) de dementievriendelijke wandelingen voor aan pers en publiek. Dit initiatief past binnen het engagement van Mechelen om een ‘dementievriendelijke stad’ te zijn. Eén van de doelstellingen is om mensen met dementie en hun mantelzorgers te blijven betrekken bij activiteiten in Mechelen. Mits kleine aanpassingen en aandacht voor de beperking is dit perfect mogelijk.

Als toeristische bestemming speelt Mechelen niet alleen haar cultuurhistorische en gezinsvriendelijk troeven uit, maar toont zich ook als stad van warme waarden en mensenrechten waar iedereen welkom is.
“Mechelen is niet alleen een gastvrije maar ook een inclusieve stad”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer. “Een reguliere stadswandeling is voor mensen met dementie vaak te lang en door de overprikkeling te vermoeiend. Samen met de experten is er een aanbod op maat uitgewerkt, zodat ook deze mensen kunnen genieten van onze historische Kunststad.”

Dementievriendelijk  Mechelen
Met het ondertekenen van de engagementsverklaring in 2017 toonde Mechelen resoluut zich verder te willen ontwikkelen als dementievriendelijke stad. Sindsdien werden er reeds verschillende initiatieven ondernomen om dementie bespreekbaar te maken en  personen met dementie en hun mantelzorger te ondersteunen waaronder ’t moNUment ,inloophuis Dementie, als een vast ankerpunt binnen dementievriendelijk Mechelen. Schepen Anciaux: “Een dementievriendelijke gemeente is een gemeente waar mensen met dementie hoge verwachtingen kunnen hebben en zich zelfverzekerd kunnen voelen, aangezien ze kunnen bijdragen en participeren in voor hen betekenisvolle activiteiten. De slogan is niet voor niets: ‘Zolang ik er ben, doe ik nog mee’”

Vergeet..me..niet….op je wandelparcours doorheen Mechelen
Voor mensen met dementie en hun wandelpartner(s) werden 2 nieuwe wandelingen ontwikkeld: een ‘Bourgondische’ wandeling en ‘natuur in de stad’. De wandelingen zijn zo opgebouwd dat ze inspelen op de herinneringen en de zintuigen van de deelnemers. Een wandeling waar oude verhalen terug naar boven komen, waar verschillende zintuigen geprikkeld worden, waar je kan genieten van het leven in de stad en de zalige plekjes natuur die je onderweg tegenkomt. Schepen Siffer legt verder uit: “Beide wandelingen kunnen met of zonder gids. In het laatste geval is er een gratis wandelbrochure ontwikkeld. Er is ook een dementievriendelijk bezoek aan het Stadhuis voorzien, dit steeds onder begeleiding van een gids.”
Gespecialiseerde opleiding voor de gidsen
De Mechelse gidsenbond heeft mee haar schouders gezet onder dit initiatief. 12 gidsen namen enthousiast deel aan de opleiding van Herman Wauters, dementie-expert bij ECD Orion ism PGN. De gidsen kregen allerhande info en richtlijnen mee: wat is dementie? Hoe ga je om met mensen met dementie? Waar let je op? Hoe communiceer je met hen?
Bij een wandeling met gids krijg je extra aandacht, informatie en zintuigprikkelende zaken aangeboden. Als wandelpartner kan je je op deze manier met gerust hart laten leiden. Je hoeft dan enkel de persoon met dementie te begeleiden.

De wandelingen krijgen reeds weerklank
De wandelingen zullen bovendien aangeboden worden op de Ontmoetingsdag Jongdementie van de Vlaamse Alzheimerliga in samenwerking met ECD Orion ism PGN en de stad Mechelen. Deze dag vindt plaats op 24 november 2018 in het Congrescentrum Lamot. 
 
Praktisch
Dementievriendelijke wandelingen (Bourgondische wandeling of natuur in de stad)
Dementievriendelijk bezoek aan het stadhuis
 
Voor groepen:
Dagelijks, op aanvraag 
Duurtijd: max 1,5 uur 
Prijs: €75 (max. 14 deelnemers/gids, inclusief de wandelpartners)
Reserveren via
Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, B-2800 Mechelen
T +32 15 29 76 54, E visit@mechelen.be
 
Voor individuelen:
Wandelbrochure Dementievriendelijke wandelingen
Gratis te verkrijgen bij
Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, B-2800 Mechelen
T +32 15 29 76 54, E visit@mechelen.be
  
Links