Stad Mechelen huldigt winnaars 10.000 Stappenclash

Mechelen is in haar categorie de actiefste stad van Vlaanderen. Dat heeft Mechelen te danken aan de meer dan 522 Mechelaars die tussen 1 en 31 mei dagelijks zo veel mogelijk stappen verzamelden. Vanavond worden de winnaars van de 10.000-stappenclash feestelijk onthaald in het stadhuis.

Van 1 tem 31 mei verzamelde Mechelen 103 miljoen stappen. Dat is gelijk aan 72.519 km en behaalde hiermee de overwinning op Kortrijk en Brugge! Mechelen mag zich 1 jaar lang de actiefste gezonde stad in Vlaanderen noemen.
Wel zeker 522 mensen gaven van 1 tem 31 mei hun stappen in via de website voor Mechelen, individueel of in groep/ club. Onze stad ontvangt een mooie beker om mee te pronken. Maar niet alleen de stad viel in de prijzen. Enkele individuele stappers worden ook beloond.
  • De oudste deelnemer Josephine (Joske) Van Bos, zij is 98 jaar.
  • De eerste Mechelaar (meeste stappen) Jos Coeckelbergh
  • De 60+’er met meeste stappen is Marie-Helene De Smedt (62 jaar): 11e plaats in de volledige (Mechelse) ranglijst
  • De sportclub met meeste stappen per deelnemer is Wandelclub De Slak: 16 deelnemende leden
                                                                                                       
Veel activiteiten in Mechelen
Mechelen organiseerde een activiteitenaanbod in de themaweken bvb. de ‘keutte’ plezante wandeling, beklimming van de St-Romboutstoren, de 10.000-stappenwandeling met Rik Wesemael, de gezondheidswandelingen van woonzorgcentrum Hof Van Egmont en de aperitiefwandeling van woonzorgcentrum De Lisdodde en de seniorensportdag…).
Hiermee stond het wandelaanbod in kaart op www.mechelen.be/stappenclash om de Mechelaars aan te moedigen om Mechelen naar de overwinning te stappen. Myriam Sips en Rik Wesemael waren meter en peter van het project.
Met de deelname aan de 10.000-stappenclash hoopte Stad Mechelen de Mechelaars meer aan het bewegen te krijgen en dat is gelukt. De 10.000-stappenclash was één actie, maar er zullen in de toekomst nog bewegingsactiviteiten volgen.
Ik ben trots op alle Mechelaars die zich van hun actiefste kant lieten zien in deze Stappenclash. Dankzij de wedstrijd kwamen mensen samen en zij beleefden mooie momenten. Dit had een positief effect op de sociale cohesie. Ik hoop dat alle deelnemers zeker blijven doorstappen voor hun goede gezondheid en dat deze groep steeds groter wordt”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter Sociaal Huis.

Marina De Bie, schepen van personeel vult aan: “Ik ben tevreden dat ook een enthousiaste groep personeelsleden van Groep Mechelen (stad en Sociaal Huis) aan de 10.000 Stappenclash deelnamen. Het is altijd onze taak als stadsbestuur om het goede voorbeeld te geven. Tijdens deze campagne hebben onze personeelsleden dat ook met verve gedaan. Bovendien is het ook voor onze personeelsleden belangrijk om voldoende te bewegen tijdens de werkdag. Met deze campagne worden ze aangezet dit te doen en na te denken over hoe ze dat ook in de toekomst kunnen blijven doen.”

Walter Schroons is heel tevreden met het resultaat dat de Mechelaars neergezet hebben: “We kunnen ons dus vanaf nu de actiefste grote stad van Vlaanderen noemen. Als schepen van Sport kan ik niet anders dan fier zijn op mijn stad. Los van de titel, is de 10.000-stappenclash natuurlijk de ideale manier om op ludieke wijze onze Mechelaars aan het bewegen te krijgen. Als zitten het nieuwe roken is, zijn dergelijke initiatieven uitermate belangrijk om iedereen bewust te maken van het belang van bewegen.”

De 10.000-stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s met steun van de Vlaamse overheid. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen door dagelijks 10.000 stappen te zetten.

In totaal hebben 49.227 Vlamingen stappen geregistreerd en 1,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 2 miljard stappen.