Stad introduceert MerSi
Iedereen heeft recht op recht

Stad Mechelen introduceert MeRsi, de Mechelse Rechtenservice. MeRsi is een nieuw project waarbij juristen en advocaten op vrijwillige basis gratis juridisch advies verlenen aan jongeren en volwassenen die moeilijk hun weg vinden naar en binnen het recht. De stad is daarvoor op zoek naar Mechelse advocaten die MeRsi doen draaien.

MeRsi zal samenwerken met allerlei Mechelse organisaties zoals BZW (begeleid zelfstandig wonen), De Aanzet en het Steunpunt Asiel en Migratie. Die rechtstreekse lijn is een grote meerwaarde. “Het hebben van recht voor veel mensen in Mechelen is niet vanzelfsprekend. Denk maar aan jongeren uit de jeugdzorg, mensen in kansarmoede en nieuwkomers. Zij vinden moeilijk hun weg binnen het juridisch systeem. Daar wil Mechelen iets aan doen en zet daarom deze nieuwe stap in toegankelijke dienstverlening” zegt Koen Anciaux, schepen en voorzitter van het Sociaal Huis.
“En ook wat het recht zelf betreft heeft Mechelen uiteraard een rijk verleden. In de Bourgondische periode kwam je naar Mechelen om recht te halen.  En die voortrekkersrol wil Mechelen met MeRsi blijven spelen” zegt Chris Backx, voorzitter gemeenteraad en advocaat.

MeRsi krijgt doorgewinterde steun

Edwin Van Fraechem (voormalig rechter en voorzitter van het Hof van assisen van Antwerpen) en Jos Colpin (voormalig woordvoerder van het Brussels parket), twee oude rotten in het vak zetten samen met Chris Backx en Koen Anciaux alvast mee hun schouders onder dit nieuwe project.

Infosessies

Om recht uit de startblokken te schieten is MeRsi nog op zoek naar vrijwilligers. Ze lanceert die oproep ook graag via de pers.
Heb je zelf interesse om mee te werken aan MeRsi? Kom dan op woensdag 5 of vrijdag 14 september naar de infosessies waar MeRsi haar werking en plannen verder toelicht. Telkens vanaf 16.00 uur in de Keldermanszaal van het Mechelse stadhuis. Iedereen is welkom! Meer info via mersi@mechelen.be