Stad beschikt opnieuw over podiumwagen voor evenementen

Nadat het vorige na 22 jaar dienst versleten was, beschikt de stad opnieuw over een groot mobiel podium. Dit podium wordt zowel ingezet bij evenementen van Stad Mechelen zelf, maar ook verhuurd aan particulieren of organisaties.

Het vorig groot podium stond voor het laatst op het Cultuurplein tijdens Maanrock vorig jaar. Bij de afbraak merkten medewerkers van de uitvoeringsdiensten op dat het hydraulisch gestuurd mechanisme versleten was. Er gebeurden geen ongelukken, maar verder gebruik was niet verantwoord. In maart werd een nieuw podium aangekocht. Dit is 10 meter lang en 6,40 meter breed en net als het vorige volledig overkapt. De stad beschikt daarnaast ook nog over een kleinere variant van zes meter lang.
 
Bij de levering van het podium in Mechelen deze week voorzag de leverancier een korte opleiding voor het team Transport en Evenementen van de uitvoeringsdiensten naar opstelling, afbraak en onderhoud toe. “Op minder dan een halfuur was het podium volledig opgebouwd, ondanks de hevige regen”, lacht Patrick Princen, schepen van openbare werken. “We zijn blij dat we weer over een podium beschikken dat 100% stabiel en veilig is. Bovendien kan deze modernere versie vervoerd worden met een gewone bestelwagen, terwijl er vroeger een vrachtwagen voor nodig was. Het transport is dus milieu- en geluidsvriendelijker.”

Schepen van eigendommen Koen Anciaux legt uit: “We werkten voor deze opdracht samen met de firma Touartube uit Moeskroen. Zij fabriceerden en leverden het nieuw mobiel podium voor 105.000 euro. Daarnaast investeerden we nog eens voor 22.000 euro in 50 bijkomende podiumelementen, vier transportkarren en 17 leuningen. Deze investering van samen 127.000 euro was nodig, want het podium wordt veel gebruikt op grote evenementen die belangrijk zijn voor Mechelaars.”

Het mobiel podium wordt een 35-tal keer per jaar ingezet, onder andere op Maanrock, de Hanswijkprocessie of buitenspeeldag. Wanneer de nieuwe podiumwagen deze zomer voor het eerst zal worden ingezet is nog koffiedik kijken: door het coronavirus zijn de meeste evenementen geannuleerd of kleinschaliger geworden.