Sociaal Huis helpt meer dan 100 cliënten aan betaalbare bril  

Het Sociaal Huis hielp het afgelopen jaar meer dan 100 cliënten aan een betaalbare bril, dankzij samenwerking met Koen Van Pottelbergh, de stichter van VZW Eyes for The World. De optometrist ontwikkelde de ‘EyeSnap’ bril speciaal voor de doelgroep in België. De opbrengst van de verkoop gaat naar projecten waarmee de VZW mensen in ontwikkelingslanden aan een bril helpt.

Het voorbije kleine jaar deed Koen Van Pottelbergh oogmetingen in het Sociaal Huis en hielp daarmee meer dan 100 cliënten aan een ‘EyeSnap’ bril. Zowel cliënten van het Sociaal Huis als cliënten van armoedeorganisaties konden een afspraak maken om hun ogen te laten testen. Ook brilgebruikers die geen cliënt van het Sociaal Huis zijn, konden er terecht voor een consultatie. 

Voor mensen die het wat moeilijker hebben ontwikkelde de optometrist in 2012 samen zijn partner John Friedman, de betaalbare 'EyeSnap'. Een nieuwe bril speciaal voor de Belgische markt. Deze bril bestaat uit een montuur waar glazen ‘ingeklikt’ kunnen worden. Het montuur kan dus hetzelfde blijven terwijl de glazen aangepast kunnen worden. Het model EyeSnap is dus erg modieus met minder opvallende glazen. De bril kost de gebruiker € 60. Mensen kunnen wel een reguliere terugbetaling bekomen bij hun mutualiteit. Deze bedragen variëren tussen € 25 en € 50 per jaar.
Samen met enkele andere personen ontwikkelde hij voor ontwikkelingslanden de speciale FocusSpecs bril. Het speciale hieraan is dat de sterkte ervan door de gebruiker zelf aangepast kan worden. Eyes for the World is reeds actief in vier continenten. Momenteel hebben ze projecten lopen in Madagascar, Senegal, Rwanda , China en de Benelux. Deze projecten lopen samen met verschillende verenigingen, die steun geven en de mogelijkheid bieden om brillen aan te kopen.

Er zijn verschillende moderne vormen en kleuren beschikbaar, want de zelfcorrigerende FocusSpecs brillen, die verdeeld worden in de ontwikkelingslanden,  zouden hier in onze maatschappij stigmatiserend kunnen werken.
Voor elke bril die hier in België verkocht wordt, kan er een volledige zelfcorrigerende bril gemaakt worden en verdeeld worden in derdewereld landen. Van Pottelbergh hielp met zijn VZW al honderden mensen in ontwikkelingslanden aan een bril.
Ondertussen heeft deze Belgische pionier in brillentechnologie ook een shopconcept ‘Faces and Glasses’ in Antwerpen. Ook wie in deze winkel een bril aanschaft geeft een bril cadeau aan een bril behoevende in ontwikkelingslanden.

Uitbreiden naar andere centra

“In de toekomst gaan we onze samenwerking uitbreiden naar onze lokale dienstencentra. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor de praktische implementatie.” Zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis. “Bovendien gaat de opbrengst van de verkoop van deze brillen naar soortgelijke projecten in derdewereldlanden en zo levert het Sociaal Huis ook zijn bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking.” Vervolgt de schepen.