Het CAW en het Sociaal Huis Mechelen openen samen Acute Opvang     

Na het experiment met de winteropvang vorig jaar, slaan het CAW Boom Mechelen Lier en het Sociaal Huis van Mechelen de handen opnieuw in elkaar met de oprichting van de Acute Opvang.

Na het experiment met de Winteropvang vorig jaar, slaan het CAW Boom Mechelen Lier en het Sociaal Huis van Mechelen de handen opnieuw in elkaar met de oprichting van de Acute Opvang. Concreet gaat het om een werking met 10 kamers voor alleenstaande of koppels zonder kinderen (in principe 5 voor mannen en 5 voor vrouwen). Daarnaast zijn er 2 grote en 2 kleine studio’s beschikbaar voor koppels of koppels met kinderen.
De komende weken gaat het hierbij om nachtopvang van 17u tot 9u, maar het is de bedoeling om binnenkort uit te breiden naar 24u/24u.
In de Acute Opvang kunnen vanaf vandaag dakloze mannen, vrouwen, koppels en gezinnen uit het arrondissement Mechelen terecht. Dit initiatief wil een structureel antwoord bieden voor mensen in zeer kwetsbare situaties die door allerlei omstandigheden terecht komen in een situatie van acute dak- en thuisloosheid. Met dit initiatief vermijden we dat mensen die onze hulp vragen en die legaal in ons land vertoeven in de kou moeten blijven staan.
Het CAW en het Sociaal Huis werken in dit concept heel nauw samen. Er werd resoluut de kaart getrokken van gedeelde zorg in deze vaak complexe situaties.

Mensen die opvang nodig hebben kunnen niet zelf de stap zetten naar de Wollemarkt.  Zij moeten worden doorverwezen door het Sociaal Huis. “Onze maatschappelijk werkers begeleiden mensen, die daar recht op hebben naar de opvang. Zoals altijd laten we niemand in de kou staan. Ik ben dan ook erg tevreden over deze sterke samenwerking met het CAW”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
Het verblijf in de Acute Opvang blijft een tijdelijke oplossing. Maar het CAW zoekt samen met het Sociaal Huis wel naar een meer duurzame oplossingen voor de mensen die er terecht komen. “Samen met het Sociaal Huis staan we sterk voor de meest kwetsbaren”, zegt Ludo Stevens – Algemeen directeur CAW.