Sociaal Huis beloont Mechelaars die hun kat laten steriliseren of castreren

De vernieuwde Mechelse Dierenbescherming werkt sinds begin 2016 onder een nieuw elan en focust zich op dierenwelzijn, ook het Sociaal Huis zet hier steeds meer op in. Beide organisaties hebben hiervoor de handen in elkaar geslagen en lanceren voor de eerste keer in Mechelen de campagne ‘November sterilisatiemaand’ om mensen aan te moedigen hun kat(ten) te laten steriliseren of castreren, door middel van een financiële tegemoetkoming. Zo proberen ze samen niet alleen (een deel) van de zwerfkattenproblematiek bij de basis aan te pakken, ze helpen tegelijk ook mensen in armoede bij het beter zorg dragen voor hun dieren. Deze campagne zal jaarlijks herhaald worden (vanaf 2017 in maart).

Ziet u wat wij zien?
De wetgeving stelt dat particulieren die hun katten en kittens willen verkopen of weggeven deze verplicht moeten chippen, registreren én castreren of steriliseren. Ten eerste wordt dit  zelden gedaan. Ten tweede is een particulier die zijn kat houdt, bijgevolg niet verplicht dit te doen. En net daar wringt het schoentje!

Vele huiskatten zijn niet gesteriliseerd of gecastreerd. Als je weet dat een kattenkoppel op 5 jaar tijd voor liefst 5.000 nakomelingen kan zorgen, is een wildgroei aan (vaak verwilderde) katten niet veraf. Sabine Slaets, beheerder Dierenbescherming Mechelen: “Velen daarvan krijgen een ticketje dierenasiel of worden een verwilderde zwerfkat. Ook Mechelen en deelgemeenten ontsnappen niet aan een ernstig zwerfkattenprobleem, alsook het daarmee onlosmakelijk verbonden dierenleed. Jaarlijks komen honderden katten zonder baasje terecht in ons opvangcentrum en dat is teveel.”

Om de wildgroei aan zwerfkatten tegen te gaan, heeft de stad Mechelen reeds sinds jaren een zwerfkattenbeleid in samenwerking met de Mechelse Dierenbescherming, waarbij zwerfkatten in Mechelen en deelgemeenten gratis worden geneutraliseerd en terug gezet. Dit is echter dweilen met de kraan open. Er moet hoognodig ingegrepen worden bij de basis van het probleem.

Campagne “November sterilisatiemaand”
Een deel van deze basis ligt bij de gezinnen die het moeilijker hebben dan een gemiddeld gezin in onze samenleving. Vaak neutraliseren zij hun kat(ten) niet omdat ze zich helemaal niet bewust zijn van de omvang van het probleem of omdat ze de kost hiervoor niet kunnen of willen betalen. Via sensibilisering en een gerichte campagne willen de organisaties net deze mensen motiveren om toch de stap te zetten.

Schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis: “We weten hoeveel huisdieren kunnen betekenen voor mensen en willen onze doelgroep extra ondersteunen om op een verantwoorde manier hun dieren te kunnen verzorgen. Het Sociaal Huis zal daarom  meer dan 50% van de neutralisatiekosten op zich nemen voor Mechelaars met een UiTPAS met kansentarief, wanneer zij hun kat(ten) bij een Mechelse dierenarts laten steriliseren of castreren in de maand november.”

Nog niet overtuigd? Enkele voordelen…
Steriliseren en castreren is nodig om uw kat een gezond leven te schenken.
Het klopt niet dat een kattin moet jongen om gezond te zijn of dat castratie slecht is voor uw kater. Uw kat steriliseren of castreren maakt het beestje rustiger en aanhankelijker, waardoor ze minder kans loopt op besmetting met allerlei ziektes. Sterilisatie bij kattinnen verkleint ook de kans op melkklierkanker. Bovendien is sterilisatie (en ook registratie) sinds 1 september 2014 wettelijk verplicht bij katten die van eigenaar veranderen. Het wordt mogelijks vanaf 2017 al een verplichting voor particulieren die een kat hebben. Waarom er nog langer mee wachten?

Dierenbescherming Mechelen en het Sociaal Huis willen de Mechelse dierenartsen bedanken voor hun ondersteuning van de campagne.

Praktisch:
  • Gezinnen met een UiTPAS met kansentarief, gedomicilieerd in Mechelen en deelgemeenten, kunnen een aanvraagformulier afhalen aan het onthaal van de Dierenbescherming Mechelen.
  • Zij maken zelf een afspraak bij een deelnemende Mechelse dierenarts naar keuze. Zij betalen 55€ voor een sterilisatie ter plaatse (maximum 2 katten per gezin) op vertoon van een geldig aanvraagformulier.
  • Voor vragen of informatie over de campagne kan u terecht bij de Dierenbescherming Mechelen, tel. 015/205287 of op www.dierenbeschermingmechelen.be/novembersterilisatiemaand (woensdag 26 oktober online).
  • De postkaarten van de campagne zijn gratis en liggen vanaf eind oktober in het Sociaal Huis en de lokale dienstencentra, bij de Mechelse armoede-organisaties, dierenartsen en dierenwinkels.
  • Voor vragen of informatie over sterilisatie, identificatie- en registratie van katten kan men terecht bij een dierenarts.

Bestand

Postkaart sterilisatiemaand Dierenbescherming

Bestand Downloaden
Bestand

Flyers Vlaamse Overheid

Bestand Downloaden