Schoonmaakbeurt voor vijver en ringgracht Tivolipark 

De vijver en de ringgracht in het Tivolipark zijn aan een opfrissing toe. Voor de grote schoonmaak voorziet de stad een budget van net geen 100.000 euro.

Op de vijverbodem verzamelt zich in de loop van de tijd veel vuil. Vooral ingewaaide bladeren zijn hiervan een beruchte oorzaak. Het schoonmaken van de vijverbodem is noodzakelijk, want de modderlaag op de bodem is erg dik geworden. Dit merk je, doordat algen zoals draadalgen veelvuldig en makkelijk groeien. Het groen worden van de vijver bij warm weer is ook een teken. Hierdoor bestaat er een risico op geurhinder.

“Het Tivolipark en de bijgebouwen van het kasteeldomein zijn beschermd als stadsgezicht en het kasteel zelf als monument. Zo een kostbaar bezit vraagt natuurlijk onderhoud. Daarom laten we deze grondige schoonmaak op korte termijn uitvoeren. Ondertussen wordt er verder gewerkt aan de opmaak van een beheersplan voor het kasteel, de bijgebouwen en het park”, zegt Koen Anciaux, schepen van Eigendommen en Monumenten.
 
“De creatie van nieuwe parkgebieden en natuur is belangrijk, maar we moeten uiteraard ook de bestaande gebieden in ere houden. Het Tivolipark is ons grootste stadspark en is zeker de afgelopen jaren uitgegroeid tot een trekpleister voor de ruimere omgeving en voor schoolreizen vanuit het hele land. Met de schoonmaak van de vijver en ringgracht maken we deze terug gezond en versterken we de biodiversiteit. Zo hopen we dat het dieren- en plantenleven weer kan uitbreiden, wat met de kinderboerderij in de onmiddellijke omgeving extra leuk is”, aldus schepen van Natuur- en Groenbeheer en Openbare werken Patrick Princen.
 
Deze opdracht wordt uitgevoerd door Van Raak L. BVBA uit Weelde voor een bedrag van € 99.220,00. De werken starten vanaf midden augustus en zullen één maand duren.