Schepen van Welzijn wil nieuw onderzoek geluidsoverlast E19

De schepen van Welzijn, Koen Anciaux vraagt de Vlaamse overheid om nieuwe geluidsmetingen te doen in Battel. De bewoners van Battel vragen al jaren om plaatsing van geluidsschermen, maar die komen er niet omdat het aantal decibels niet hoog genoeg zou zijn volgens de Vlaamse overheid.

Al meerdere keren heeft minister van Openbare Werken Ben Weyts laten weten dat het effect van geluidsschermen te klein is om de kosten te rechtvaardigen. Nu investeert dezelfde minister wel 1,25 miljard euro aan de overkapping van de Antwerpse ring. “De investering in Antwerpen is goed nieuws voor de bewoners van Antwerpen. Ik juich deze investering in volksgezondheid en leefbaarheid voor de Antwerpenaren toe. Graag had ik ook dezelfde aandacht voor de Battelaars”, zegt de schepen van Welzijn.

De gerechtvaardigde gezondheidsvraag uit Battel, een mooie Mechelse wijk die in de jaren ’70 ongevraagd doormidden gesneden werd voor de aanleg van de E19, wordt al jarenlang weggewuifd door de Vlaamse overheid. De bewoners worden steeds weer met een onderzoeksrapport gehypnotiseerd en monddood gemaakt.
“De gevraagde maatregelen in functie van de volksgezondheid worden niet ernstig genomen. De Battelse bewoners zijn al jaren vragende partij voor een geluidsscherm aan de E19. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, terwijl geluidsoverlast ook gezondheidsproblemen kan opleveren op termijn. Bovendien zou dat geluidsscherm ook voor een deel schadelijke stoffen kunnen weren”, voegt de schepen eraan toe.
Als er meer dan 1,25 duizend miljoen euro in Antwerpen geïnvesteerd kan worden, vindt de minister met wat creativiteit toch wel enkele miljoenen om de woon- en leefkwaliteit tussen Antwerpen en Brussel te verbeteren.