Schepen Koen Anciaux introduceert de Pamperbox

Vandaag presenteerde schepen Koen Anciaux een nieuw project in Mechelen. Het zijn de Pamperboxen die vanaf vandaag op een aantal plaatsen in de stad te vinden zijn. De bedoeling is om ongebruikte pampers in te zamelen via deze boxen, die uiteindelijk terecht komen in de Mechelse pamperbank. Deze pampers worden in pakketjes van 15 stuks verkocht voor € 1 aan kwetsbare gezinnen.

De aankoop van pampers is duur en neemt een hele hap uit het budget van kwetsbare gezinnen. Met dit initiatief ondersteunen we kwetsbare gezinnen met jonge kinderen bij de aankoop van pampers én doen we hiervoor beroep op alle Mechelaars.
Het idee van de pamperbank is eenvoudig. Héél wat gezinnen hebben vaak een overschot aan pampers. Kinderen groeien immers snel uit de luiers, hebben regelmatig een grotere maat nodig of worden zindelijk. Vanaf nu kunnen de overschotten gedeponeerd worden in de verschillende inzamelboxen in de stad.
Inzameling pampers
Mechelaars kunnen pampers deponeren in de verschillende inzamelboxen in de stad.
In eerste instantie komen deze te staan op de volgende locaties:
  • Huis van het Kind (Sociaal Huis)
  • Huis van de Mechelaar
  • 3 consultatiebureaus voor het Jonge Kind
  • 3 stedelijke kinderdagverblijven
“Er komt een mogelijke uitbreiding naar andere locaties zoals de mutualiteiten, zelfstandige kinderdagverblijven, speelgoedwinkels of kinderkledingwinkels. Voor de uitrol van dit project geeft het Sociaal Huis een bedrag uit van € 10 000”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis.

Ophaling pampers
De ingezamelde pampers worden één keer per maand opgehaald bij de inzamelplaatsen, waarna ze worden verdeeld  in pakketjes van 15 luiers. De diensten van het Sociaal Huis staan in voor de ophaling en de verpakking.

Hulpverleners die een kwetsbaar gezin begeleiden met kinderen tussen 0 en 3 jaar, kunnen ‘Pamperbank’ contacteren met de vraag of pampers beschikbaar zijn in de gevraagde maat. Deze gezinnen kunnen dan één keer per maand in het Huis van het Kind een pakket pampers aankopen aan € 1.

In de beginfase wordt dit concept uitgetest via maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis. Indien er voldoende pampers ingezameld worden, kan dit op termijn uitgebreid worden naar hulpverleners van andere diensten zoals bijvoorbeeld het Steunpunt Asiel & Migratie, Inloopteam De Nieuwe Weg of Kind&Gezin.

Oproep tot sponsoring
Er is een mogelijkheid om dit project mee te steunen. Schepen koen Anciaux doet een oproep: “Wij zijn van plan om naast deze inzameling pampers aan te kopen via sponsoring van bedrijven, giften of crowdfunding. Het is momenteel moeilijk in te schatten hoeveel pampers er ingezameld zullen worden, maar hierbij doe ik alvast een oproep tot samenwerking”, zegt schepen Koen Anciaux.