Project ‘Aallez’ vandaag van start in Mechelen 


Huisdier zoekt plusbaasje

In Mechelen start vandaag op Werelddierendag het project ‘Aallez’ van AAP vzw waarbij zij bemiddelen tussen huisdiereigenaren en zogenoemde ‘plusbaasjes’, vaak 55-plussers die overdag graag voor dieren zorgen. Dit gebeurt in samenwerking met de stad Mechelen. 

Een huisdier is voor heel wat mensen een fijne kameraad. Maar nu en dan kunnen baasjes de dieren niet de aandacht geven die ze verdienen. Denk maar aan mensen die uit werken gaan waardoor hun huisdier een tijd alleen thuis zit. Of baasjes die tijdelijk de zorg van hun huisdier niet optimaal kunnen opnemen. Dan is extra hulp altijd welkom.

AAP vzw speelt een belangrijke rol in het zorgen voor de perfecte match tussen huisdier en plusbaasje. Op die manier geniet de hond van een fijne wandeling, krijgt de kat een leuk onverwacht bezoekje en is ook het baasje gerust. 

Een perfecte match
Naast de voordelen voor de plusbaasjes en de eigenaars, is er natuurlijk geen twijfel dat ook de dieren genieten van deze samenwerking. “Natuurlijk is er voor dieren niets fijners dan nóg meer mensen die hen aandacht geven. Voor honden, katten of andere dieren die alleen thuis zijn tijdens de werkdag is het heerlijk als zij in de loop van de dag een bezoekje krijgen of een wandeling kunnen maken. Iedere 55-plusser met een hart voor dieren kan zich dankzij dit project inzetten voor dierenwelzijn en plusbaasje worden”, zegt Koen Anciaux, schepen van Dierenwelzijn. 

Burgemeester Alexander Vandersmissen geeft het belang van het project aan: “Huisdieren zijn om tal van redenen een toegevoegde waarde voor heel wat mensen, in het bijzonder voor senioren. Ze zorgen er vaak voor dat sociaal isolement wordt voorkomen en hebben ook een bewezen positief effect op de gezondheid. Met de introductie van Aallez in Mechelen onderstrepen we onze ambitie om gerichte initiatieven op touw te zetten voor senioren. En ook huisdieren varen er goed bij, een erg mooie wisselwerking dus," vervolgt schepen Anciaux.

Naast het in contact brengen van 55-plussers met huisdiereigenaren, zorgt de vzw er ook voor dat administratief alles in orde is: een modelcontract en de juiste verzekeringen voor de plusbaasjes en de dieren wordt allemaal door AAP vzw geregeld.

Dit project kost de stad eenmalig € 3.000. Het project loopt sinds begin 2019 in Antwerpen. Hier zijn al meer dan 44 matchen gemaakt. De gemiddeld tijd dat baasjes aan een plusbaasje gematcht is, bedraagt voorlopig 100 dagen. Wat maakt dat er van kwalitatieve, duurzame matchen gesproken kan worden.

Praktisch 
Heb je interesse om plusbaasje te worden? Of wil jij je huisdier delen met een plusbaasje? De koppeling tussen een huisdier en plusbaasje is maatwerk. Alle details vind je op de website van AAP vzw, net als de registratieformulieren voor  baasjes en plusbaasjes. Of kom gewoon even luisteren tijdens onderstaande infomomenten

Infomomenten
•    21 oktober, 13.30u - dorpshuis Hombeek, Leibeekstraat 2
•    19 november, 13.30u - dorpshuis Muizen, Magdalenesteenweg 49
•    20 november, 13.30u - dorpshuis Walem, Koning Albertstraat 54
•    22 november, 14.30u - LDC Den Abeel, Jozef Verbertstraat 61
•    7 december - Kerstmarkt Dierenberscherming Mechelen

Aanmelden kan via telefoonnummer 03 887 72 21 of info@aapvzw.be
Klik hier voor informatie en de registratieformulieren voor baasjes en plusbaasjes: www.mechelen.be/aallez