Opwaardering voor het Hof van Egmont

De gevel van het woonzorgcentrum Hof van Egmont is vernieuwd. Het gaat om een gedeelte van het gebouw gelegen aan het Kardinaal Mercierplein, dat bovendien een beschermd monument is. Zowel aan de binnen- als de buitenkant van het monument vonden er restauratiewerken plaats.

In dit gebouw zijn de twee afdelingen van het Hof van Egmont gevestigd. Dat zijn de Maneblusserswijk en het dagverzorgingscentrum. De buitenkant van het gebouw is voorzien van nieuwe ramen en een nieuwe dak. Het gaat om ramen van dubbelglas en deze zijn tevens voorzien van vliegenramen met ventilatieroosters erboven. Ook de dakgoten zijn volledig vernieuwd in koper. Het timpaan (driehoekige gevelplaat op het dak) en de sculpturen zijn hersteld. De balkons kregen een nieuw ondergrond en het ijzerwerk is geschilderd. Nu zal enkel nog de glazen elektrische schuifdeur aan de achteringang van het gebouw er nog worden ingezet.

Alle bewoners en hun familieleden werden steeds persoonlijk op de hoogte gebracht van de planning. Het was de bedoeling om hen zo min mogelijk overlast te bezorgen. “Een goede communicatie tussen alle betrokken partijen is hierbij essentieel. Na wat overlast hebben de bewoners er uiteindelijk groot comfort voor terug gekregen en kunnen ze gezonder, veiliger en duurzamer wonen,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
In het dagverzorgingscentrum dat zich op de vloerverdieping bevindt kunnen ouderen terecht die zorg- en dienstverlening nodig hebben. “Men ervaart hier een oase van rust. Het geluid van buiten is minimaal en de ruimte is warmer, waardoor het aangenaam vertoeven is voor deze mensen,” vervolgt de schepen.

Alle restauratiewerken aan het gebouw zijn hiermee volledig afgerond. De werken zijn uitgevoerd door aannemer PIT Antwerpen. Het Mechelse architectenbureau, Architecten Beeck & Hermans bvba is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dit bedrijf stond onder meer in voor de detaillering van de vernieuwde kroonlijst en het comfortabele buitenschrijnwerk naar origineel model.
Voor deze werken kreeg het Sociaal Huis financiële steun van de Vlaamse overheid, Agentschap Onroerend erfgoed en Stad Mechelen. De kosten bedragen in totaal 677.256,04 € (incl. 6% btw).

Werken Hendrik Speecqvest
De werken aan de Hendrik Speecqvest gaan door. Momenteel loopt er een omleidingsweg over gedeelte van de Hof van Egmont site. Deze is afgesloten van het woonzorgcentrum met hekken en doeken om het comfort en de veiligheid van de bewoners te garanderen. De (werf)vergaderingen worden nog altijd zorgvuldig opgevolgd door het Sociaal Huis.