Open Monumentendag en aftrap Festival K in Mechelen

Op zondag 13 september is het hoogdag voor Mechels erfgoed en monumenten. Die zondag kunnen erfgoedliefhebbers in alle veiligheid 16 Mechelse parels bezoeken. Het is meteen de start van het drie maanden lange FESTIVAL K dat een divers cultuurprogramma brengt in de 8 historische kerken in de Mechelse binnenstad.
 
“Tijdens FESTIVAL K viert Stad Mechelen dat vijf van de acht historische kerken in de binnenstad zijn gerestaureerd. Sinds 2013 investeerden de Vlaamse Overheid en Stad Mechelen jaarlijks aanzienlijke budgetten in vijf van de acht historische kerken van de binnenstad van Mechelen”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten.
 
“In een zeer hoog tempo werden werken opgestart in de Sint-Pieter-en-Paulkerk (2013), Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkkerk (2013), Sint-Janskerk (2016), de Sint-Katelijnekerk (2016) en de Begijnhofkerk (2014 en 2017). In december 2020 zal de interieurrestauratie van de Begijnhofkerk worden afgewerkt, meteen het sluitstuk van deze overeenkomst”, benadrukt de schepen van Monumenten.
 
Het festivalprogramma staat bol van muziek, performance en theater, voordrachten en wandelingen, tentoonstellingen en kunstprojecten.
 
“Zo kun je in de Sint-Katelijnekerk gaan kijken naar Pjotr en de Wolfski, een productie van Beeldsmederij De Maan, en in de Sint-Janskerk gaan luisteren naar een concert van het TrioVanBeethoven Wien, georganiseerd door het Haydn-Genootschap. De Sint-Romboutskathedraal geeft dan weer een inkijk in zijn kleurrijk verleden. De jonge creatievelingen van H30 en Project Wolf tonen hun werk”, geeft schepen van cultuur Björn Siffer mee.
 
Hij legt uit: “Mechelen is een unieke kunsthistorische stad. Nergens anders in België vind je acht historische kerken op zo’n kleine oppervlakte. Dat erfgoed moeten we koesteren, en tegelijk zetten we ook in op hedendaagse kunst. Vandaar het rijkgevulde programma van Festival K op deze historische locaties. Het is een bont programma dat jong en oud, met verschillende interesses aanspreekt. Reserveer wel je ticket want door de coronamaatregelen zijn de plaatsen beperkt.”
 
32ste Open Monumentendag
Het recept van Open Monumentendag is eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen hun deuren open. Al sinds het ontstaan van dit evenement in 1989 neemt Stad Mechelen deel. “En ook voor deze 32ste editie zijn we nog lang niet uitgepraat. Natuurlijk zorgen we ervoor dat u de opengestelde locaties in alle veiligheid kunt bezoeken. We focussen op enkele unieke buitenlocaties en inspirerende monumenten die groot genoeg zijn om de nodige afstand tussen bezoekers te garanderen”, aldus schepen van Monumenten Koen Anciaux.
 
Begijnhofkerk in avant-première
“In onze zoektocht naar grote monumenten kwamen we bijna vanzelf uit bij de vele mooie kerken die onze stad rijk is”, aldus schepen van Monumentenzorg Koen Anciaux. “Exclusief is de openstelling in avant-première van de bijna voltooide interieurrestauratie van de Begijnhofkerk. Pas vanaf eind dit jaar zal die weer publiek toegankelijk zijn, maar tijdens Open Monumentendag kan je al eens binnen kijken.”
 
Adellijke scholen
Door de vaak grote omvang van Mechelse scholen kan de stad inspelen op het Europese monumententhema 'onderwijs'. Maar liefst drie scholen - telkens met een adellijke achtergrond - nemen deel: BimSem, KA Pitzemburg en op de speelplaats van Villa Zonnebloem kan je de net voltooide buitenrestauratie van het Hof van Nassau bewonderen.
 
En verder
Het programma reikt ook buiten de stadsvesten. Met het park van kasteel De Borght in de Lakenmakersstraat stelt een buitenlocatie met allure de deuren open. In Battel kan je terecht in de vroegere Sint-Jozefkerk voor een expo over de geschiedenis van het gebouw en in Heffen kan je de Sint-Amanduskerk en de pastorie bezoeken.
 
“Open Monumentendag is het bewijs dat bekend én minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien”, besluit Koen Anciaux, schepen van Monumenten.
 
Praktisch
  
•    Open Monumentendag 13 september 2020 van 10-18u. Het volledige programma vind je op www.mechelen.be/openmonumentendag. Bij Visit Mechelen en Het Predikheren kan je een overzicht van de locaties en het programma ophalen. Tijdens Open Monumentendag kan je er een brochure over de opengestelde monumenten kopen voor € 3.
•    FESTIVAL K loopt van 13 september tot en met 22 december 2020. Het volledige en actuele programma: www.uitinmechelen.be/festival-k.
•    COVID 19: Zowel tijdens Open Monumentendag als tijdens FESTIVAL K nemen we de nodige maatregelen om de veiligheid voor bezoekers te garanderen.