Beiaardpaviljoen in de Sinte-Mettetuin ingehuldigd

Op vrijdag 26 januari werd het Beiaardpaviljoen in de Sinte Mettetuin plechtig ingehuldigd. De Mechelse kamerbeiaard krijgt hier een gepast onderdak. Leerlingen van de internationale Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn kunnen oefenen op het instrument en de stad plant ook  parkconcerten, al of niet in ensemble. Met dit beiaardpaviljoen realiseert Mechelen een primeur in de beiaardwereld.

De kamerbeiaard, die ondertussen al vaak te horen was in Mechelen en daarbuiten, had nog geen vast onderkomen. Het Mechelse College van Burgemeester en Schepenen oordeelde dat de Sinte-Mettetuin hiervoor een uiterst geschikte locatie is. De werken aan het paviljoen gingen in september 2017 van start. Op vrijdag 26 januari nam de kamerbeiaard feestelijk zijn intrek in zijn nieuwe stek. Met concerten door Stadsbeiaardier Eddy Mariën en de directeur van de Beiaardschool Koen Cosaert, studente van de Beiaardschool, de Canadese Elisa Tersigni en ook beiaardier Tom Van Peer die in duet ging met zangeres Dina Verheyden werd de nieuwe ruimte op muzikale spanning gezet. 
“Als het om beiaardkunst gaat, heeft Mechelen de plicht om out of the box te gaan, om de eerste te zijn. Zo is het altijd geweest. Met deze innovatie houdt Mechelen de beiaard vitaal en hip, binnen het bereik van nieuwe generaties. Daarmee volgt de stad een trend die ook in de private entertainmentsector speelt: men wil de beleving tot bij de mensen brengen. De beleving moet aanraakbaar worden. Er moet interactie zijn. Daarom is het nodig om onze kamerbeiaard een prominente plaats te geven in het hart van het stad”, zegt burgemeester Bart Somers.
Beiaardpaviljoen
Het paviljoen is transparant, waardoor het instrument zichtbaar is in de tuin. Door een houten binnenbekleding en gordijnen die je open en dicht kan schuiven, wordt de gewenste akoestiek bereikt.
Bij de inplanting van het paviljoen is ook gelet op praktische aspecten, zoals het laden en lossen van het instrument wanneer het verplaatst wordt, de geluidsisolatie van het paviljoen en de mogelijkheid om toehoorders te plaatsen,…
Langs de buitenzijde is het paviljoen een betonnen portiek, dat de beiaard beschermt tegen weer en wind. De portiek kan geopend worden voor concerten terwijl toehoorders er in de mooie Sinte-Mettetuin van kunnen genieten. Het Beiaardpaviljoen werd opgetrokken aan de scheidingsmuur door aannemer Coordinat-ed bvba naar een ontwerp van multidisciplinair ontwerpbureau Stramien cvba.
De bouwkost bedroeg 154.742,58€ incl. btw. Het gebouw staat op het grasveld voor de bakstenen scheidingsmuur. Het drie ton zware instrument van 162 000 EURO werd in 2016 al feestelijk ingehuldigd. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen en bedrijven hebben de aanschaf van het instrument voor 122 000 EURO mee gefinancierd via een crowdfundactie.

Concert- en oefenplek in feeërieke omgeving
De nabijheid tussen Beiaardschool en de Sinte-Mettetuin biedt een bijkomend voordeel. “We kenden onze kamerbeiaard al als fantastisch concertinstrument , maar vanaf nu is de kamerbeiaard ook inzetbaar als oefeninstrument voor de studenten van onze wereldberoemde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Uiteraard plannen we aan dit prachtig gelegen paviljoen ook tuinconcerten, waar de kamerbeiaard al of niet in ensemble met andere instrumenten zal concerteren. Muzikale workshops voor kinderen of muziektheater staan ook op het programma,” zegt schepen van Cultuur, Toerisme en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer. “Met het Beiaardpaviljoen realiseren we een primeur in de beiaardwereld en klopt een muzikaal hart in onze Sinte-Mettetuin.”

Traditioneel klinkt de beiaard vanuit de torens en belforten over de daken van de stad. “Het is mijn beleidsambitie om cultuur dichter bij de mensen te brengen. Dankzij dit paviljoen komt de beiaard nu dichter bij het publiek, namelijk in een openbaar stadspark. Dat is een primeur in de wereld”, zegt Björn Siffer. “In 2014 roemde UNESCO onze beiaardcultuur reeds als 'Best Saveguarding Practice', met deze actie tonen we de ambitie om nog verder te gaan. Onze kamerbeiaard brengen we dichtbij de mensen, de wijken en de dorpen.”

Naast de geplande programmatie zal men ook op een zonnige doordeweekse dag in de Sint-Mettetuin kunnen genieten van de beiaardklanken, wanneer de studenten van de Koninklijke Beiaardschool er les krijgen of een oefenconcertje spelen.

Sociale belevenis in de Sinte Mettetuin
Het beiaardpaviljoen is opgevat als een kleine muziekkiosk, waarin men zowel muziekles volgt als concerten organiseert en waarbij het publiek buiten plaatsneemt, in een open ontspannen omgeving.
Schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis: “De Sinte-Mette tuin van het Sociaal Huis wordt al goed benut door mensen die een rustpunt zoeken in de stad. Met de komst van het beiaardpaviljoen krijgt onze tuin nog een extra dynamiek en dat leidt weer tot sociale cohesie. We brengen we de beiaard dichter bij de bezoekers van onze Sinte-Mette tuin en laten hen op een laagdrempelige manier kennis maken met het instrument”.
“Al onze parken zijn afgestemd op hun functie in relatie tot de buurt waar ze zich bevinden. Tijdens Maanrock bleek eens te meer wat de meerwaarde van de Sinte Mettetuin in het midden van de winkeldriehoek kan zijn: een groene oase van rust in het centrum van de stad. Het inrichten van het beiaardpaviljoen sluit hier perfect bij aan en versterkt de functie van rustpunt nog meer. Zeker een meerwaarde wat mij betreft”, aldus Marina De Bie, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.