Sint-Janskerk ontvangt bezoekers aan nieuwe onthaalbalie


De Sint-Janskerk heeft een nieuwe onthaalbalie. De Mechelse kerken zetten in op een klantgericht onthaal van de meer dan 150.000 bezoekers per jaar. De nieuwe balie werd zo ontworpen dat er een lager deel is voorzien waardoor de informatie ook voor mensen in een rolstoel goed zichtbaar wordt. Bovendien kunnen kinderen rond het meubel wandelen en op zoek gaan naar nieuwe weetjes.

Sinds 2000 staat Torens aan de Dijle vzw in voor het ontsluiten en promoten van de grote rijkdom aan religieus erfgoed die zich in zeven van deze prachtige kerken bevindt. Dankzij de inzet van 52 vrijwilligers zijn de kerkinterieurs alle dagen, behalve woensdag, geopend voor het publiek. De vrijwilligers heten de bezoekers welkom en informeren hen zodat ze hun kerkbezoek optimaal kunnen beleven. De Metropolitane kerkfabriek staat in voor de openstelling van de Sint-Romboutskathedraal. De kathedraal is de hele dag toegankelijk.

Ontwerp
In opdracht van de stad Mechelen werd door MAN architecten uit Sint-Niklaas een nieuw baliemeubel ontworpen dat het verbluffende eindresultaat van de verschillende restauraties ondersteunt en bovendien (of vooral) de openstelling van de kerken kan verbeteren. Sociale werkplaats ’t Atelier Mechelen kreeg de opdracht om de balie te vervaardigen voor een bedrag van € 7.025 excl. BTW.

Er is gekozen voor een houten onthaalmeubel waaromheen kan worden gelopen. Het in het meubel verwerkte hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Op meerdere vlakken met verschillende hellingen en hoogtes wordt de informatie van Torens aan de Dijle vzw getoond. Torens aan de Dijle vzw en dienst Monumentenzorg werken volop verder aan de actualisatie van de informatie.  Ook zonder onthaalmedewerker kan deze balie dienst doen.

Toegankelijke interieurs
“Sinds 2011 liet de stad Mechelen, met subsidie van de Vlaamse Overheid, de interieurs restaureren van achtereenvolgens de Sint-Pieter en -Paulkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek, de Sint-Janskerk en de Sint-Katelijnekerk”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumentenzorg. “Onze kerken mogen gezien worden. Daarom willen we opnieuw extra aandacht besteden aan de toeristische ontsluiting van acht historische kerken van de Mechelse binnenstad. Daarvoor is een modernisering van informatieverstrekking zeker geen overbodige luxe.”
“Ik vind het erg belangrijk dat ons historisch erfgoed toegankelijk is. De huidige balies in onze kerken zijn volledig gesloten en vormen dus letterlijk een drempel voor kinderen of rolstoelgebruikers. Informatiefolders zijn op die manier niet altijd voorhanden. Dit nieuwe ontwerp nodigt iedereen uit om een brochure vast te pakken of met de onthaalmedewerker te spreken”, zegt Björn Siffer, schepen van Toerisme.

Sint-Janskerk
De gotische Sint-Jan-Baptist-en-Sint-Jan-Evangelistkerk, in de volksmond Sint-Janskerk, gaat grotendeels terug tot het einde van de 14de en het midden van de 15de eeuw. De Sint-Jansparochie was een van de rijkste van Mechelen. Op de muur aan de voet van de westtoren zijn twee meer dan levensgrote beschermheiligen geschilderd. Rubens’ barokke drieluik De Aanbidding der Wijzen in het hoofdaltaar is het hoogtepunt van de vele kerkschatten. 

Je kan de muurschilderingen virtueel bezoeken via www.virtueelmechelen.be of via de Bourgondische stadswandeling van VISIT Mechelen. Bovendien kan je bijkomende informatie krijgen over enkele van deze kerkschatten via de ErfgoedApp. De Sint-Janskerk is elke dag, behalve woensdag, geopend van 13u tot 17u.

Op korte termijn krijgen ook de Sint-Pieter-en-Paulkerk, Sint-Katelijnekerk, Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en de Begijnhofkerk een nieuwe onthaalbalie.
Links voor meer info