OCMW/Sociaal Huis Mechelen helpt cliënten aan een betaalbare bril in samenwerking met Vzw ‘Eyes for the world’

Het OCMW/Sociaal Huis Mechelen helpt zijn cliënten aan een betaalbare bril dankzij samenwerking met Koen Van Pottelbergh, de stichter van VZW Eyes for The World. De optometrist ontwikkelde deze ‘EyeSnappz’ bril speciaal voor de doelgroep in België. Dat is 10% van de bevolking die leeft in inkomensarmoederisico. De opbrengst van de verkoop gaat naar projecten waarmee de VZW mensen in ontwikkelingslanden aan een bril kan helpen.

In het Sociaal Huis hielp de optometrist de voorbije dagen cliënten van het Sociaal Huis met zichtproblemen door hen eventueel aan een bril te helpen na een consultatie. Zowel cliënten van het Sociaal Huis als cliënten van armoedeorganisaties konden een afspraak maken om hun ogen te laten testen.
Meer dan één op tien personen in Vlaanderen leeft in inkomensarmoederisico. Deze mensen hebben het financieel te moeilijk om zich een noodzakelijke bril aan te schaffen. Voor deze doelgroep ontwikkelde de optometrist de betaalbare 'EyeSnappz'. Een nieuwe bril speciaal voor de Belgische markt. Deze bril bestaat uit een montuur waar glazen ‘ingeklikt’ kunnen worden. Het montuur kan dus hetzelfde blijven terwijl de glazen aangepast kunnen worden. Deze kost de gebruiker 60,50 euro. Mensen kunnen wel een reguliere terugbetaling bekomen bij hun mutualiteit. Deze bedragen variëren tussen 25 euro en 50 euro per jaar.

Er zijn verschillende moderne vormen en kleuren beschikbaar, want de zelfcorrigerende FocusSpecs brillen, die verdeeld worden in derdewereldlanden,  zouden hier onze maatschappij stigmatiserend kunnen werken. Het model EyeSnappz is dus erg modieus met minder opvallende glazen.

“Wij werken graag met de heer Van Pottelberg samen. Het welzijn van onze cliënten komt op de eerste plaats. De ogen zijn daarbij heel erg belangrijk. Het slecht zien kan veel negatieve gevolgen fysiek en emotioneel. Helaas denken onze cliënten pas als laatste aan hun ogen, dit project kan daar verandering in brengen. In de toekomst zouden we onze samenwerking willen uitbreiden, er wordt gekeken naar mogelijkheden.” Zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het OCMW/ Sociaal Huis. “Bovendien gaat de opbrengst van de verkoop van deze brillen naar soortgelijke projecten in derdewereldlanden en zo levert het Sociaal Huis ook zijn bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking.” Vervolgt de schepen.

De winstmarge van de brillenverkoop gaat naar de vzw ‘Eyes for the World’. Voor elke bril die hier in België verkocht wordt, kan er een volledige zelfcorrigerende bril gemaakt worden en verdeeld worden in derdewereld landen.
Van Pottelbergh hielp met zijn VZW al honderden mensen in ontwikkelingslanden aan een bril. Samen met enkele andere personen ontwikkelde hij voor deze landen de speciale FocusSpecs bril. Het speciale hieraan is dat de sterkte ervan door de gebruiker zelf aangepast kan worden. Eyes for the World is reeds actief in 4 continenten. Momenteel hebben ze projecten lopen in Myanmar, Brazilië en Zuid-Afrika. Weldra starten ze ook projecten op in Colombia, Rwanda, Togo, Indonesië en Oeganda. Deze projecten lopen samen met verschillende verenigingen, die steun geven en de mogelijkheid bieden om brillen aan te kopen. Ook in ons land heeft Van Pottelbergh plannen om nieuwe projecten op te starten in samenwerking met andere OCMW’s.