Mengelmoes verbindt jong en oud

Mechelen zet sterk in op intergenerationele projecten. Dit zijn projecten waar jong en oud samen kunnen aan deelnemen. Onder de noemer Mengelmoes organiseert de stad op vier woensdagnamiddagen, activiteiten voor jongeren en ouderen. Vandaag vindt de tweede activiteit plaats en deze staat volledig in het teken van muziek. 

Met welk speelgoed speelde oma? Hoe dans je op hiphop? Kunnen we samen zingen? Jong en oud zijn benieuwd hoe de ander plezier beleeft. Mengelmoes is
spelen, zingen, knutselen en dansen. Niet apart, maar samen. Eén activiteit voor twee verschillende generaties.
De activiteiten worden verspreid over vier namiddagen, waar jong en oud van elkaar kunnen leren. Elke namiddag heeft een ander thema:  spelletjes spelen, zingen, dansen
en breien & knutselen. 
“Het idee is afkomstig van de Kinderraad, 19 enthousiaste jongens en meisjes die van Mechelen een nog betere kinderstad willen maken. De activiteiten die georganiseerd worden zijn laagdrempelig. Dat zien we ook aan het aantal inschrijvingen, van de 40 beschikbare plaatsen zijn er nog maar 4 over”, klinkt het bij Jeugdschepen Greet Geypen.
In oktober konden de kinderen en de ouderen op de activiteit van Mengelmoes, met elkaar gezelschapsspelletjes spelen. Vandaag staat de activiteit in het teken van muziek. Alles gebeurt met veel plezier, humor en begrip voor elkaar. Kortom niets moet, alles mag en het is bovendien leuk voor iedereen. Het idee van de Kinderraad kwam mee tot stand door de ouderenadviesraad SARS, zo is Mengelmoes ontstaan.
“We merken dat het ouderen deugd doet om met jongeren samen te werken, te spelen of te genieten. Maar ook omgekeerd leren de jongeren veel van de ouderen bij. Het is mooi om te zien hoe zo’n unieke samenwerking tussen jong en oud, zijn vruchten afwerpt en voor instant plezier zorgt. Uiteindelijk krijgen ze op deze manier ook meer respect voor elkaar”, aldus schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux.
Het organiseren van ontmoetingsmomenten tussen kinderen en senioren is één van de actiepunten van het Kindercharter. Daaruit is dan dit initiatief ontstaan om intergenerationele activiteiten te organiseren.
Je kan individueel of als duo (oud en jong) inschrijven via UiT in Mechelen. De derde editie gaat door op woensdag 21 maart 2018 van 14u tot 16 en staat in het teken van breien en knutselen. De concrete invulling van de namiddagen gebeurt door leden van de kinderraad en leden van ouderenadviesraad samen.
Wat staat er verder in dat Kindercharter? Onder meer een ‘energiespeeltuin’ waarin de speeltoestellen energie opwekken als je erop speelt, een speel-o-theek (uitleendienst voor speelgoed), veiligere schoolomgevingen, propere parken en een kinderfuif.
Vraag het aan de Kinderraad! 
De Kinderraad is een adviesraad uit het 4de en 5de leerjaar. Zij komen tien keer per
jaar samen en denken na over o.a. verkeersveiligheid, milieu, kindvriendelijke evenementen en Mechelen als kinderstad.

Heb jij een vraag voor de Kinderraad? Stel ze via kinderstad.mechelen.be/vraag-aan-de-kinderraad  
De ouderenadviesraad SARS geeft adviezen aan het lokaal beleid en organiseert samen het Sociaal Huis evenementen voor ouderen, zoals de seniorenweek van 20-24 november a.s. Haar leden zijn Mechelse seniorenverenigingen.
Praktisch:

Alle activiteiten van Mengelmoes gaan door van 14-16u
-           15 november 2017: Zingen - Cultuurcentrum
-           21 maart 2018: Breien & Knutselen - Hof van Egmont
-           18 april 2018: Dansen – Kruidtuin
Inschrijven: via uitinmechelen.be of aan de UiT-balie, Hallestraat 2-6 of via
070 22 28 00. Per activiteit kan je een maand op voorhand inschrijven
Deelnemen kost € 4, of € 1 voor UiTpassers met kansentarief. Schrijf je met twee generaties samen in, dan geniet je van 20% reductie. Hiervoor neem je deel aan
een begeleide activiteit en geniet je van een hapje & drankje.

Meer info via www.uitinmechelen.be