Mechelse woonzorgcentra schenken rolstoelen en rollators aan organisatie Wereld Missie Hulp vzw

De woonzorgcentra De Lisdodde en het Hof van Egmont geven samen 59 ongebruikte rolstoelen en rollators weg aan Wereld Missie Hulp vzw (WMH). Deze hulpmiddelen zijn nog goed bruikbaar en dragen bij aan duurzame projecten in het Zuiden.

Voor 2007 waren rolstoelen in tegenstelling tot nu, vaak eigendom van een bewoner. Na een overlijden werd dit eigendom van de familie, waarna zij dit aan het woonzorgcentrum schonken. Hierdoor stonden er nog veel rolstoelen en rollators in de woonzorgcentra te wachten op nieuwe gebruikers. Intussen zijn deze niet meer conform de regelgeving van België, maar in ontwikkelingslanden waarin Wereld Missie Hulp VZW de hulpmiddelen wil leveren, kunnen ze perfect dienen als hulpmiddel bij het lopen of bewegen.

Wereld Missie Hulp is een VZW die als doel heeft om ontwikkelingsprojecten financieel materieel en/of logistiek te ondersteunen. De NGO is niet gesubsidieerd en werkt onafhankelijk. Naast kledij, verschepen ze ook zorgmateriaal zoals rollators, rolstoelen, verstelbare bedden en matrassen. Dit materiaal wordt vooral naar Congo verscheept, maar kent ook andere bestemmingen. De producten worden goed gecontroleerd en krijgen de nodige check up. Ook daar houdt WMH toezicht op.

“Een betere bestemming van deze hulpmiddelen kunnen we ons niet bedenken. De rolstoelen zijn nog perfect bruikbaar, maar in ons land zijn er nu eenmaal strenge regels en mogen we ze niet meer gebruiken. Het is zeker niet onze bedoeling om onbruikbaar materiaal te dumpen in een ander land. Op deze manier leveren we een positieve bijdrage voor projecten in het Zuiden, ” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.