Mechelse Predikherenkerk decor in VTM-programma 'Mijn Keuken Mijn Restaurant'

De Predikherenkerk, die zich bevindt naast het voormalig Predikherenklooster, de huidige bibliotheek van Mechelen, wordt in augustus en september omgebouwd tot pop-uprestaurant voor het VTM-programma ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’. Het concept past binnen de mogelijke toekomstplannen voor de kerk om deze multifunctionele ruimte op verscheidene manieren in te vullen. De opnames brengen de start van de restauratiewerken dit najaar niet in het gedrang.

Begin augustus starten de nieuwe opnames van het gastronomische programma ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’, waarin hobbykoks het tegen elkaar opnemen en dat in het najaar op de commerciële zender VTM te zien is. Productiehuis Lecter Media ging een samenwerkingsovereenkomst aan met Stad Mechelen om gebruik te mogen maken van de Predikherenkerk als uniek opnamekader. Het duo Ayse Korkmaz en Lorenzo Blom zal er tijdelijk een Turks restaurant uitbaten. Omwille van Covid-19 zullen er maar 18 gasten tegelijkertijd ontvangen worden in het pand en daarnaast worden nog tal van andere voorzorgsmaatregelen genomen.

Gastronomische trekpleister

Met deze samenwerking wordt zowel Mechelen als de site van Het Predikheren op een alternatieve manier in beeld gebracht als creatieve en ondernemende plek. Schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer is fier dat de tv-makers voor Mechelen kozen. “Het veel bekeken programma ‘Mijn Keuken Mijn Restaurant’ is een unieke kans om dit prachtige, historische kader een eerste keer in de markt te zetten en het potentieel van deze unieke plek te tonen. Het is alweer een stap vooruit in de profilering van Mechelen als gastronomische trekpleister.”

Door goede praktische afspraken tussen de stad en het productiehuis Lecter Media kan deze samenwerking georganiseerd worden zonder dat de reguliere werking van de bibliotheek hier problemen door ondervindt. Om de productie in deze kerk, die al jaren leeg staat, mogelijk te maken werden er enkele voorbereidende werken uitgevoerd die de veiligheid en de hygiëne moeten waarborgen. 

“We deden een paar nodige ingrepen zoals herstellingen aan het dak, het stoppen van invlieggaten van duiven en de herstelling van de achterpoort. VTM voorziet de nodige beveiligingsmaatregelen en bouwt onder andere een constructie met eigen dak in de kerk, waaronder de deelnemers plaatsnemen”, zegt schepen van gebouwen en monumenten Koen Anciaux.

Restauratie

Begin oktober 2020 is het opruimen van de kerk ingepland. Het productiehuis is op de hoogte dat vanaf 15 oktober 2020 het gebruik niet meer kan toegestaan worden in kader van de opstart van het restauratiedossier. De start van de werken komt dus niet in het gedrang. Meer over de restauratiewerken en de herbestemming van de kerk leest u in dit eerder persbericht.