Mechelse kerken tonen een pallet aan emoties

Tijdens het eerste weekend van juni vindt de 12de editie van de Open Kerkendagen plaats. Ook de Mechelse historische kerken nemen deel met talrijke activiteiten. ‘Emotie’ is het thema van deze Open Kerkendagen en ook van de tentoonstelling die van 1 tot 23 juni te bezoeken is in de Sint-Janskerk, Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Pieter-en-Paulkerk en Sint-Romboutskathedraal.

Vanaf zaterdag 1 tot en met 23 juni kunnen geïnteresseerden genieten van de tentoonstelling ‘Emotie’ in vier historische kerken van Mechelen. De expo is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Torens aan de Dijle vzw en de Academie Mechelen.
 
De cursisten en docenten van de Academie Mechelen laten zich inspireren door het rijke erfgoed in de Mechelse historische kerken: een beeld van Faydherbe, een meesterwerk van Rubens of het lichtspel door glasramen … het is onmogelijk gevoelloos te blijven voor alle verhalen die zij ons toefluisteren. De werken in deze expo formuleren er een hedendaags antwoord op en zorgen zo voor een heel nieuw pallet aan emoties.
 
Rijkdom
De talrijke kunstwerken in de kerken spreken tot de verbeelding. “Bezoekers ontdekken niet alleen de geschiedenis, de grote rijkdom en de verscheidenheid van deze historische kerken, maar ze maken ook kennis met de hedendaagse kunst die in relatie staat met de kerk. Zo kunnen de mensen een kerkbezoek op een andere manier beleven”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumentenzorg en voorzitter van Torens aan de Dijle vzw.
 
“Ik ben blij en verwonderd dat het sacrale van onze kerken gecombineerd wordt met het uitdagende van hedendaagse kunst. Dat is Mechelen op z’n best: een gezonde dialoog tussen heden en verleden. De Academie toont opnieuw dat het deeltijds kunstonderwijs de motor is van cultuur in onze stad”, zegt schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer.
 
Blikvangers
Diverse kunstateliers komen aan bod waaronder beeldhouwkunst, glaskunst, keramiek, schilderkunst en tekenkunst. De kunstenaars halen inspiratie uit de kerken. Zo zullen glas- en lichtsculpturen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk verwijzen naar de kleurrijke glasramen van Jan Lauwers, die zorgen voor een prachtige lichtwerking in de kerk.
 
Het door Maria Faydherbe gebeeldhouwde Mariabeeld met Kind Jezus in de Sint-Pieter-en-Paulkerk is de inspiratie voor het atelier Tekenkunst om te werken rond kwetsbare en tedere vrouwelijkheid. Werk van volwassen cursisten wordt er omringd door papieren jurken uit de jeugdateliers. Deze werken staan symbool voor kinderlijke onschuld, hoop en verwachting.
 
De Sint-Romboutskathedraal vormt het monumentale decor voor Beeldhouwkunst, Keramiek- en Textielkunst.
 
De Sint-Janskerk ontvangt kunst van de allerjongsten van de Academie. Een baldakijn, pilaren of een meesterwerk van Rubens. De jongeren laten er zich door inspireren en formuleren er een hedendaags antwoord op.
 
Praktisch
Bezoekers kunnen de kunstwerken gratis bezichtigen tijdens de openingsuren. Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Janskerk en Sint-Pieter-en-Paulkerk zijn elke dag - behalve op woensdag - open van 13u tot 17u. De Sint-Romboutskathedraal is dagelijks open van 8u30 tot 17u30.
 
Aan de infobalies van de kerken ligt een gratis te verkrijgen brochure.
 
Andere activiteiten 
•    Op zaterdag 1 en zondag 2 juni kan je met een stadsgids een rondwandeling door de binnenstad maken met bezoek aan vier kerken. Tickets hiervoor kan je verkrijgen bij UiT in Mechelen.
•    In de O.-L.-Vrouw van Hanswijkbasiliek kan je genieten van de performance “Onderhuids” met zang en dans, geïnspireerd op fragmenten van levens neergeschreven in het intentieboek bij het Mariabeeld en gecreëerd o.l.v. Suzanne Demesmaeker van De Danserij en vocaliste Patricia Van Cutsem. De performances vinden plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juni om 14u15, 15u, 15u45 en 16u30.
•    Op zaterdag 1 juni brengen de leerlingen van het Stedelijk Conservatorium enkele concerten en dansdemonstraties. Om 10u is er een concert op saxofoon in de Sint-Pieter-en-Paulkerk, om 11u30 kan u luisteren naar een concert door het strijkersorkest van het conservatorium, ook in de Sint-Pieter-en-Paulkerk. De leerlingen ballet brengen dansdemonstraties op pointes in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk tussen 10u en 12u.
•    In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk loopt nog steeds de expo “Van duisternis naar licht”, over de restauratie van de kerk na de tweede Wereldoorlog. 

Open Kerkendagen
Open Kerkendagen is een jaarlijks initiatief van de stichting Open Kerken. De stichting heeft als doelstelling het religieus patrimonium in het daglicht te stellen en het toegankelijk te maken voor bezoekers en de plaatselijke bevolking. In het weekend van Open Kerkendagen (2 en 3 juli) worden er daarom in de deelnemende kerken evenementen georganiseerd met één bepaald thema. Dit jaar is dat thema ‘Erfgoed met vele gezichten’. Meer info: www.openkerken.be
 
Meer info 
Programma Open Kerkendagen: http://openkerken.be/default.asp?structureID=166
 
Torens aan de Dijle vzw zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om het uitzonderlijke patrimonium van de acht historische kerken in Mechelen te bezoeken, te bewonderen en te beleven. Meer info op www.torensaandedijle.be.
 
Meer info over de Academie Mechelen op www.academiemechelen.be.