Mechelse beiaard speelt voor samenhorigheid
Mechelaars kunnen mee liedjes kiezen


Stad Mechelen en Torens aan de Dijle vzw willen de Mechelaars een hart onder de riem steken en de samenhorigheid versterken door hen tijdens de coronamaatregelen meer te betrekken bij de beiaardbespelingen. Zo zal de stadsbeiaardier Eddy Mariën vanaf deze zondag het lied spelen dat door de Maneblussers zelf is uitgekozen.

“Hoog in onze toren hangen al eeuwenlang de beiaardklokken. Hun blijtrieste stemming brengt troost en vreugde. Een artistiek en tegelijkertijd verbindend massamedium avant la lettre”, zegt schepen van cultuur en sociale cohesie Björn Siffer. “In deze tijden worden jong en oud er graag aan herinnerd om tot een gemeenschap te behoren en daar een zeg in te hebben. Daarom zal de Mechelaar in deze tijden mee kunnen bepalen welke muziek onze beiaardier brengt.”
 
“Veel ligt stil, maar de stadsbeiaardier blijft spelen voor de Mechelaars om hoop te geven vanuit de Romboutstoren tijdens de coronacrisis. Wie binnen moet blijven kan bijvoorbeeld het raam openzetten. Door Mechelaars meer te betrekken bij de beiaard en de Romboutstoren geven we ze hoop en zetten we ook onze historische kerken in de kijker. Dit biedt een stuk ontspanning en versterkt onze verbintenis”, zegt Koen Anciaux, schepen van monumenten en voorzitter van Torens aan de Dijle.
 
Kies het tweede beiaardlied
Tot morgen zaterdag 28 maart om 15 uur kunnen de Mechelaars zelf aanduiden welk liedje ze graag willen horen op zondag 29 maart om 15 uur. Het meest aangeduide liedje zal dan gespeeld worden na het lijflied 'We zullen doorgaan' van Ramses Shaffy. Mechelaars kunnen zelf kiezen uit een bestaande lijst met een link met de huidige coronacrisis, zoals The Sound of Silence van Paul Simon om de stilte te verklanken of een positieve noot met Always Look at the Bright Side of Life van Eric Idle, maar ook klassieke muziekstukken zullen erin staan.
 
Ook de weekends erna kunnen de Mechelaars telkens kiezen wat ze als tweede lied op zaterdag willen horen en wat op zondag. En zo zullen we ‘blijven doorgaan’. De lijst met de melodieën wordt telkens bekendgemaakt via de website www.mechelen.be/kiesbeiaardlied.
We maken hierbij de link tussen cultureel en onroerend erfgoed. Want de beiaard behoort tot ons prachtig Mechels onroerend erfgoed.