Mechelen wint de 10.000 Stappenclash

De winnaars van de 3de 10.000-stappenclash zijn bekend. Mechelen is in haar categorie de actiefste stad van Vlaanderen. Dat heeft Mechelen te danken aan de meer dan 400 Mechelaars die tussen 1 en 31 mei dagelijks zo veel mogelijk stappen verzamelden. Op maandag 11 juni reikt Mechelen een prijs uit aan haar actiefste deelnemers.

Om de strijd eerlijk te houden, werden de 207 steden en gemeenten onderverdeeld in vier categorieën, gebaseerd op het aantal inwoners. Zo komen we bij vier winnaars.

In de categorie met grote steden (+50.000 inwoners) nam Mechelen al meteen een mooie voorsprong. Ze hebben deze kunnen vasthouden en eindigen met 103 miljoen stappen (gelijk aan 72.519 km) op de eerste plaats. De top drie wordt vervolledigd door Kortrijk en Brugge. 

In totaal hebben 49.227 Vlamingen stappen geregistreerd en 1,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 2 miljard stappen.

“Ik ben trots op alle Mechelaars die zich van hun actiefste kant lieten zien in deze Stappenclash. Dankzij de wedstrijd kwamen mensen samen en zij beleefden mooie momenten. Dit had een positief effect op de sociale cohesie. Ik hoop dat alle deelnemers zeker blijven doorstappen voor hun goede gezondheid en dat deze groep steeds groter wordt”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter Sociaal Huis.

Marina De Bie, schepen van personeel vult aan: “Ik ben tevreden dat ook een enthousiaste groep personeelsleden van Groep Mechelen (stad en Sociaal Huis) aan de 10.000 Stappenclash deelnamen. Het is altijd onze taak als stadsbestuur om het goede voorbeeld te geven. Tijdens deze campagne hebben onze personeelsleden dat ook met verve gedaan. Bovendien is het ook voor onze personeelsleden belangrijk om voldoende te bewegen tijdens de werkdag. Met deze campagne worden ze aangezet dit te doen en na te denken over hoe ze dat ook in de toekomst kunnen blijven doen.”

Positief effect op gezondheid
Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan het 10.000-stappenproject is dat het er is voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft.

De 10.000-stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s met steun van de Vlaamse overheid. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen door dagelijks 10.000 stappen te zetten.

Walter Schroons is heel tevreden met het resultaat dat de Mechelaars neergezet hebben: “We kunnen ons dus vanaf nu de actiefste grote stad van Vlaanderen noemen. Als schepen van Sport kan ik niet anders dan fier zijn op mijn stad. Los van de titel, is de 10.000-stappenclash natuurlijk de ideale manier om op ludieke wijze onze Mechelaars aan het bewegen te krijgen. Als zitten het nieuwe roken is, zijn dergelijke initiatieven uitermate belangrijk om iedereen bewust te maken van het belang van bewegen.”

Prijsuitreiking voor Mechelaars op 11 juni

Op 11 juni ontvangt Mechelen een mooie beker om mee te pronken. Maar niet alleen de stad valt in de prijzen. Enkele individuele stappers worden ook beloond.

Maandag 11 juni worden volgende prijzen uitgereikt
  • door schepen Koen Anciaux:
  • aan de 1e Mechelaar: Mechelenbon (100 euro)
  • aan de 1e 60+-er: Mechelenbon (50 euro)
  • aan de oudste deelnemer: Mechelenbon (50 euro)

  • door schepen Walter Schroons
  • aan de 1e sportclub: waardebon Decathlon (200 euro)

Logo reikt de prijs uit aan de actiefste stapper uit Mechelen.

Locatie en uur: Keldermanszaal om18.00 uur. U bent van harte welkom.