Mechelen maakt tuinen, speel-en sportterreinen rookvrij
Ze steunt hiermee de nationale campagne ‘Generatie Rookvrij’

Het project ‘Generatie Rookvrij’ wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.
Mechelen is reeds 8 jaren op rij gaststad en partner van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Als trouwe partner van KOTK zal de stad Mechelen dan ook als pioneersgemeente optreden, samen met 5 andere gemeenten.

‘Generatie Rookvrij’ is een nationale campagne, getrokken vanuit Kom Op Tegen Kanker en Stichting tegen Kanker. Nadien kreeg het al snel de steun van de Belgische Cardiologische Liga, Vlaams Instituut Gezond Leven, de Gezinsbond, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg (VRGT), Fares (Fonds des Affections Respiratoires), Sept (le Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme) en Observatoire de la Santé.

Mechelen als pioniersgemeente: ‘Hier sport/speel ik rookvrij’
Generatie Rookvrij wil verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen, … warm maken om hun locaties of events rookvrije te maken, ruimer dan wat de wetgever vandaag voorschrijft. Zes gemeenten nemen het voortouw en maken binnenkort op vraag van Kom op tegen Kanker hun tuinen, speelpleinen en sportterreinen rookvrij: Boechout, Leopoldsburg, Harelbeke, Waregem, Zottegem en natuurlijk de stad Mechelen.
“De campagne focust zich in eerste instantie op het rookvrij maken van speel- en sportterreinen. Speel- en sportterreinen kunnen namelijk een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. Volwassenen en rokers die op deze plaatsen komen, kunnen kinderen het goede voorbeeld geven door er niet te roken. Hiermee willen we de jeugd beschermen tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.
Naast gemeenten, zijn er ook ziekenhuizen, kinderboerderijen, de winkelketen het Kruidvat (die stopt met het verkopen van rookwaren), en voetbalstadia die deelnemen.
Voorbeeldprojecten te Mechelen: de hele Sint-Mettetuin, Rik Wouterstuin & de Jeugdacademie van KV Mechelen
Mechelen zal haar campagne in 2018 reeds van start laten gaan. Op korte termijn zullen twee tuinen (met speeltuinen) en één sportaccommodatie als voorbeeld rookvrij worden gemaakt.
Zowel de hele Sinte-Mettetuin als de Rik Wouterstuin zullen als voorbeeldproject meegenomen worden in de campagne. “Als schepen van Welzijn ben ik heel erg dat onze Sinte-Mettetuin en Rik Wouterstuin vanaf nu helemaal rookvrij zijn. Hiermee geven wij als stad een belangrijk signaal af naar onze burgers en zijn een voorbeeld voor veel andere steden. Veel van de bezoekers van onze tuinen zijn kinderen. Zij genieten van deze groene ruimtes in de stad en zij hebben het recht om rookvrij op te groeien. En bovendien is Mechelen is een ‘Gezonde Gemeente’”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
De jeugdacademie van KV Mechelen (Liersesteenweg) is ook bereid om in 2018 als voorbeeldproject op te treden voor de sportterreinen.
Tegen 2019 al de sportaccommodaties rookvrij
In het najaar volgt het volgende deel van de campagne om ook de andere sportclubs en stedelijke speelpleinen te overtuigen om de eigen sportlocatie rookvrij te maken. Op grondgebied Mechelen zijn er een 15 tot 20 sportlocaties die hiervoor in aanmerking komen. Rommy zal, als mascotte van Mechelen Kinderstad, worden ingezet om de speelpleinen rookvrij te krijgen.
Doel is om in 2019 alleen nog rookvrije sportaccommodaties te hebben op het grondgebied Mechelen. Walter Schroons (schepen van Sport) verheugt zich al op rookvrije sportclubs: “Sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving. Sporten is gezond, en roken past daar niet bij. De sportvereniging is ook een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Als volwassenen daar niet meer roken, kunnen kinderen dit ook niet meer als ‘normaal’ gaan bestempelen en in de verleiding komen te staan zelf ook ooit te beginnen met roken.”

Praktisch
Meer info vind je op www.generatierookvrij.be.