Mechelen leert reanimeren
Stad en studenten Thomas More organiseren groots opgezette reanimatiemarathon

In het kader van de Week van de Zorg vond vandaag in heel Vlaanderen een reanimatiemarathon plaats. In Mechelen maakten we er een grote manifestatie van. Stad Mechelen, het Rode Kruis en Thomas More trachten hiermee zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen over de drempel te helpen, zodat ze, mocht het ooit nodig zijn, een leven kunnen én durven redden. 

De Veemarkt het decor voor deze grootschalige reanimatiemarathon. Koen Anciaux, de schepen van Welzijn was aanwezig om de actie mee te ondersteunen samen met medewerkers van de uitvoeringsdiensten van de stad en de stadswachten.

Deze actie van de stad in samenwerking met Hogeschool Thomas More en het Rode Kruis is een reminder: "Via deze actie dragen we bij aan de bekendheid van het project ‘Hartveilige stad’. We hebben de afgelopen jaren met succes inspanningen geleverd om aan de ‘Hartveilige stad’ criteria te voldoen en dragen deze label met trots. We blijven aftoetsen in welke gebouwen, clubs en andere openbare plaatsen we het best een AED kunnen plaatsen. Daarnaast zetten we in op betere bekendheid wat betreft de locaties van de AED’s”, zegt schepen Koen Anciaux.

Mechelen ‘hartveilige stad’

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 tot 10 procent van hen overleeft dit. Stad Mechelen is al jaren in het bezit van de label ‘Hartveilige stad’. Via het gezamenlijke project "Hartveilige stad" willen Mechelen en het Rode Kruis de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk maken. Het stadsbestuur zet in op meer opleidingen en promotie. Door te investeren in de skills van haar medewerkers, investeert de stad ook in de veiligheid van elke burger.

Reeds 500 personeelsleden van de stad hebben de afgelopen jaren de opleiding gevolgd om te leren reanimeren en een AED toestel te gebruiken. Ook werden opleidingen reanimeren voor sportclubs aangeboden. “Deze cursussen bestaan uit reanimeren, uitvoeren van mond-op-mondbeademing en hartmassage. De kosten hiervoor zijn geraamd op 2.700 euro voor de komende twee jaar. Dit jaar zal stad Mechelen terug een 100-tal personeelsleden opleiden”, zegt schepen Koen Anciaux.

Meer dan 50 AED toestellen

In Mechelen zijn meer dan 50 AED-toestellen aanwezig op verschillende locaties, waarvan twee op openbaar domein, namelijk aan de Zeeridder (stadsgebouw) en aan het congresgebouw Lamot. Verder is elke sporthal voorzien van een AED-toestel alsook de vijf lokale dienstencentra en de twee woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Rivierenland. Zoals toegezegd is het aantal AED’s in de stad de laatste jaren uitgebreid. In totaal kwamen er in de afgelopen twee jaar 20 AED toestellen bij.  Op deze manier dragen we bij tot een hartveiligere stad.

AED
Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient wanneer zich levensbedreigende hartritmestoornissen voordoen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Dit is de enige doeltreffende behandeling voor een plotselinge hartstilstand. De toestellen zijn gebruiksvriendelijk en volledig veilig. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem van het toestel de hulpverlening. Het toestel kan en zou door iedereen gebruikt moeten worden in geval van hartstilstand.