Mechelen herdenkt overleden kinderen op Wereldlichtjesdag

Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Mechelen doet voor de eerste keer mee aan dit herdenkingsmoment voor overleden kinderen. Op de stedelijke begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat wordt er die avond een serene lichtstoet georganiseerd. 

Elke tweede zondag van december staat in het teken van Wereldlichtjesdag. Op
deze dag steken mensen over heel de wereld om klokslag 19u, kaarsjes aan ter nagedachtenis van overleden kinderen. Op diverse locaties in België wordt ook een herdenkingsbijeenkomst gehouden, zo ook in Mechelen.

“Op deze manier worden mensen samengebracht om hoop en steun bij elkaar te
vinden en is er het besef dat ze niet alleen zijn met hun verdriet. Naast de symboliek -
de wereld wordt letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben – is er ook het verbindende aspect: zo gaat het licht heel de wereld rond, los van religie en cultuur. Een stad die van verbinding een handelsmerk heeft gemaakt, kan hier niet ontbreken”, aldus burgervader Bart Somers.

Verlicht parcours

Vanaf 18.45u wordt er verzameld in de aula van de Stedelijke Begraafplaats. “Elke deelnemer krijgt een unieke lichtgevende ballon om de levenslichtjes van alle overleden kinderen ter wereld te herdenken. Om 19u start de wandeling langs een verlicht
parcours dat de binnengrenzen van de begraafplaats volgt”, zegt schepen van Jeugd, Greet Geypen.

Zelf een kaarsje of lichtje meebrengen is uiteraard toegestaan. De serene lichtstoet is een gezamenlijk initiatief van de dienst Begraafplaatsen, Mechelen Kinderstad, het Huis van het Kind, met de steun van zelfhulpgroep OVOK (Ouders Van een Overleden Kind).

“Dit jaar voerde de stedelijke begraafplaats enkele kindvriendelijke ingrepen uit. Zo werden er kinderhoekjes ingericht, kwam er een betere aanduiding voor de foetusweide en hebben we een rouwplek voor gezinnen geopend. Wereldlichtjesdag is een initiatief dat in dezelfde lijn ligt. Symbolisch willen we zo alle overleden kinderen, groot en klein, met een warm licht omringen”, klinkt het bij schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx.
Na de wandeling biedt de stad alle aanwezigen een (warm) drankje aan in de aula en is er  gelegenheid om na te praten. Stadsmedewerkster Fabienne Cornière, zorgt voor de muzikale omkadering. Het einde van dit herdenkingsmoment is voorzien rond 21u.

Deelname gratis

“Alle mensen die steun zoeken of willen verlenen zijn welkom. deelname is gratis en reservatie is niet nodig. Wij willen alle mensen een hart onder de riem steken die ooit een kind hebben moeten afgeven, ongeacht of dit op jonge of oudere leeftijd was. Want iedereen is altijd iemands kind”, aldus schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux.

'Worldwide Candle Lighting' is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19u lokale tijd kaarsen gebrand voor de overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind.

Praktisch

  • 18:45u: samenkomst aan de stedelijke aula
  • 19:00u: start serene nocturne op de centrale begraafplaats
  • Na de wandeling: napraten bij een (warm) drankje
  • 21:00u: einde
  • Parcours is via kasseiwegen en graspaden (afhankelijk van het weer minder goed begaanbaar met kinderwagens of rolstoelen)