Mechelaars doen suggesties voor vrouwelijke straatnamen

Tijdens de gemeenteraad van eind april beloofde schepen Koen Anciaux tegemoet te komen aan de vraag van gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt in verband met vrouwelijke straatnamen. Zo deed hij een oproep aan Mechelaars om suggesties van vrouwennamen door te sturen naar het stadsbestuur. Dankzij binnenkomende reacties is de lijst momenteel aangevuld met een 15-tal namen.

“We hebben de lijst  met vrouwelijke straatnamen bekend gemaakt om transparantie te bieden bij het kiezen van straatnamen. Alle Mechelaars kunnen voortaan suggesties doen voor aanvulling van de namenlijst. Nu hebben we een eerste mooie aanvulling. De weerhouden vrouwelijke namen hebben allemaal een duidelijke link met de Mechelse geschiedenis”, zegt schepen van Eigendommen Koen Anciaux.
 
De ingediende namen zijn van vrouwen van verschillende achtergronden: onderneemsters, kantwerksters, actrices en politica’s enz…  Bijvoorbeeld Eulalie Van Loock was een moeder en een bloemiste met een winkel in de Merodestraat. De naam Fatima werd eveneens gesuggereerd, een veel voorkomende naam bij Mechelaars van vreemde origine, maar deze kan ook verwijzen naar Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. Tessy Moerenhout, actrice en was lang actief in het Mechels Miniatuur Theater net als Nora Tilley waarnaar heel recent een laan is vernoemd. Hilda Uytterhoeven, tante van Marc Uytterhoeven werd ook op de lijst gezet.  
 
De namen Bertha de Blezer en Liesje Matheus werden ook toegevoegd: allebei kantwerksters die de Mechelse kant (textiel) op de kaart hebben gezet. Namen zoals Simonne Descamps, eigenares en CEO van het bedrijf COMET, OCMW-raadsleden Nicole Neutjens en Mady Thirionet staan er ook op. Tevens werd de naam Marie-Louise Grouwet-Vervliet opgegeven, de gewezen gemeenteraadslid (Open Vld) die onlangs is overleden. 
 
Daarnaast een aantal namen van drie heksen die in de 17e eeuw werden gewurgd en daarna verbrand op de Grote Markt wegens hekserij: Marie Everaerts, Cathelijne Janssens en Anna Broothuys. De wurging gebeurde op een schavot op de Grote Markt.
 
Vorige week nog besliste het college om het nieuwe project ‘De Lus’ twee vrouwelijke straatnamen te geven. De Nora Tilleylaan (actrice) en het Gusta Tys-Smetspad (politica). “de vervrouwelijking van straatnamen in Mechelen geschied in een snel tempo. Het is fijn dat de Mechelaars meedenken en onze lijst helpen aanvullen”, voegt schepen Anciaux eraan toe.
 
Suggesties kunnen nog altijd opgestuurd worden naar stadsbestuur@mechelen.be
 
“In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren. Hierbij wordt voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.
De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt” benadrukken schepen Koen Anciaux en gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt.