Laatste stellingbezoek Begijnhofkerk 

De restauratie van het kleurrijke interieur van de barokke Begijnhofkerk bereikt op 14 december een hoogtepunt. Op dat moment hangen alle schilderijen van het fries terug op hun plaats en is Golgotha-triptiek van Jan Cossiers achter het hoogaltaar in restauratie. Je kan ze van dichtbij, onder begeleiding van een gids, bekijken op de stelling.

Ingepakt stond netjes
15 schilderijen, 3 muurschilderingen en 18 decoratieve doeken gingen in februari 2019 in restauratie. Alle doeken werden naar beneden getakeld en opgesteld in de zijbeuken om daar beetje bij beetje te worden aangepakt. De drie immense schilderijen van Jan Cossiers (Golgotha) werden op een stelling hoog in de top van de kerk geconserveerd. Alle andere schilderijen staan nog steeds in de grote beschermdozen centraal in de kerk. De gerestaureerde schilderijen zullen in december opnieuw op hun oorspronkelijke plek hangen en de 18 decoratieve doeken zijn dan nog niet zichtbaar. De Golgotha is dan nog steeds in restauratie, die staan iets hoger in de kerk.

Even als in een museum
De grote stelling die centraal in de Begijnhofkerk staat, werd zo aangepast dat ze zo’n vijftien meter lager is geworden en net onder de kroonlijst komt te staan. Rondom is er een brede wandelgang van waarop je, onder begeleiding van een gids, op 14 december voor de laatste keer tot vlak bij de schilderijen kan gaan. “Het voelt even aan als in een museumzaal. Alle geïnteresseerden kunnen de bewonderenswaardige schilderijen van dichtbij bekijken. De Begijnhofkerk, bezit zoals meerdere Mechelse kerken waardevolle kunstwerken. Omdat we liefhebbers hiervan willen laten genieten, organiseren we nu een extra rondleiding”, zegt Koen Anciaux, de schepen van Monumenten.
 
De interieurrestauratie en de conservatie van de schilderijen bedraagt € 2.212.000 in totaal. Hier zit ook de restauratiepremie van de Vlaamse overheid van € 1.640.000 bij inbegrepen. Stad Mechelen betaalt uiteindelijk € 571.000. Er wordt tegelijk ook werk gemaakt van de brand- en inbraakbeveiliging. De werken van de interieurrestauratie lopen nog tot het einde van 2020. Vanaf dan is deze schilderijenreeks enkel te zien van op de begane grond.
 
 
Schilderijen rondom 
Het merendeel van de kerk is destijds voorzien van, speciaal voor de kerk gerealiseerde, schilderijen. Een reeks van achttien langwerpige schilderingen omzoomt het hoogkoor en de hoofdbeuk ter hoogte van het fries. De reeks, toegeschreven aan Jan Verhoeven, werd uitgevoerd tussen 1647 en 1660. Op de twaalf schilderingen van de hoofdbeuk staat er iedere keer één heilige die zich afgezonderd heeft van de wereld. Aan de noordkant ziet men zes mannelijke heiligen en aan de zuidkant zes vrouwelijke. In de barokke periode bevonden zich bovendien rond het vensters van de zijbeuken een zestigtal schilderijen met religieuze thema’s. Vandaag zijn er nog veertien aanwezig in de kerk, toegewezen aan Jan Erasmus Quellin, Jan Cossiers, Jan Verhoeven en Theodoor Boeyermans. Omstreeks 1655-1660 borstelde Jan Cossiers aan het eindpunt van de kerk, het hoogkoor, drie grote schilderijen van de Golgotha.
 
 
Praktisch
14 december 2019
Gratis, maar MET inschrijving
Opgelet: enkel toegankelijk na reservatie.
Start rondleidingen: elk half uur van 10u tot 16u (geen rondleiding om 12.00u)
Duur stellingbezoek: 50 minuten
Aantal plaatsen per groep: maximaal 15 personen
Deze activiteit is niet geschikt voor kinderen en personen met hoogtevrees.
Niet rolstoeltoegankelijk.
Stevige wandelschoenen zijn nodig.
https://tickets.mechelen.be/uitinmechelen