Kinderopvang Zwaluwstraat krijgt belevingstuin

In de loop van de jaren is de visie rond kinderopvang sterk gewijzigd van een verzorgende opvang naar een pedagogische opvang. In dat kader trekt het Zorgbedrijf Rivierenland € 118.000 uit voor de heraanleg van de buitenruimte. Vandaag starten de werken aan de tuin van de ‘kinderkribbe Zwaluwstraat’.

De visie van de pedagogische opvang steunt op het welzijn, de beleving en de betrokkenheid van de kinderen. Om de speelbeleving van de kinderen te verbeteren, drong een heraanleg van de buitenruimte van de kinderkribbe in de Zwaluwstraat zich op.

Spelen is voor kinderen exploreren, verkennen, uittesten, vorm geven, ervaringen opdoen en verwerken. Spelen is groeien en zin geven. Buiten vertoeven kan avontuurlijk zijn of juist heel rustgevend. Door contact met de natuur kunnen kinderen de prikkels van de dag beter verwerken en ze leren van kleins af aan respect te tonen voor hun omgeving.

Deze nieuwe prikkelende tuin zal ervoor zorgen dat de kinderen van de kribbe extra spelimpulsen krijgen en de wereld rondom hen kunnen verkennen. Al vanaf de baby leeftijd doen ze ervaring op door bijvoorbeeld aan planten te voelen. Hoe groter de kinderen worden, hoe meer ze kunnen ontdekken. Ze kunnen spelen in het zand, zich verstoppen in de wilgenhut, aardbeien kweken en proeven uit onze eigen vierkante meter bak, kruipen door de tunnel van het bergje, met de blote voeten over het gras, de paadjes lopen,…

“Wij staan voor een kindvriendelijk beleid en daar moeten we dan ook naar handelen, al betekent dat vaak investeren. Investeren in het welzijn van onze kinderen is elke cent waard“, zegt schepen Koen Anciaux, bevoegd voor kinderkribbes en voorzitter van het zorgbedrijf.

Andere aanpassingen
Naast de verbetering van de speelbeleving voor de kinderen, zijn er nog praktische
zaken die in de herinrichting worden opgenomen. Zo komt er nabij de ingang een overdekte fietsenstalling met groendak, voor 8 fietsen, 5 afgekoppelde fietskarren of
10 buggy’s. Er worden vierkante meterbakken voor groenten en fruit voorzien.

Verder staan een valdemping, een grastalud met een buis om door te kruipen, een grote zandbak met een luifel, een overdekte opbergplaats, verschillende plantensoorten en eetbare struiken ook nog in het ontwerp. Rondom de buitenruimte komt er een haag.

Dichter bij de natuur
“Mechelen biedt een brede waaier aan van natuur- en milieu educatieve activiteiten voor scholen, gezinnen en verenigingen. Met projecten zoals deze willen we de burger dichter bij de natuur brengen en aanzetten tot milieuvriendelijk gedrag”, klinkt het bij schepen van Natuur en Groenontwikkeling, Marina De Bie.

De raming van de kostprijs voor de heraanleg van de buitenruimte, bedraagt € 118.000. Deze opdracht is gegund aan de firma ‘Groep Verbruggen’. De ontwerper is firma ‘Koen Mennes Tuinplanning’.
De aanleg van de buitenruimte bestaat uit onderstaande werken:
  • Opbraak van verhardingen;
  • Grondwerken;
  • Aanleg nieuwe verhardingen in betonstraatstenen, betontegels, rubbervloer;
  • Constructie van luifels, speeltoestellen, hekwerk e.d.;
  • Groenaanleg en bijhorende onderhoud.
De voorziene uitvoeringstermijn bedraagt 30 werkdagen.