Infoavond ‘verhuren zonder zorgen’

In samenwerking met het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Versterkt Wonen Mechelen-Lier, organiseert het Sociaal Verhuur Kantoor Mechelen een infoavond op donderdag 15 maart om 19:30u rond verhuren. Het doel is om (beginnende) verhuurders op weg te helpen.

Een woning verhuren zonderzorgen is niet evident. Daar komt heel wat bij kijken. Ben
je op de hoogte van al je rechten en plichten als verhuurder? Voldoet je woning aan alle kwaliteitseisen? En weet je dat je recht hebt op verschillende premies?

Het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Versterkt Wonen Mechelen-Lier en
het Sociaal Verhuur Kantoor Mechelen organiseren een infoavond om beginnende verhuurders op weg te helpen.
Bij het verhuren van een woning komen heel wat zaken kijken. “Verhuren is niet voor iedereen evident. Mensen zitten vaak met vragen. Als verhuurder heb je namelijk bepaalde rechten, maar ook plichten. Via een infoavond willen we de mensen correct informeren”, klinkt het bij de voorzitter van SVK Mechelen, Fabienne Blavier.

Deze infoavond gaat door op donderdag 15 maart om 19:30 uur in de Keldermanszaal van het stadhuis van Mechelen. Hier kom je bijvoorbeeld te weten op welke premies je recht hebt als verhuurder en leer je de mogelijkheden van verhuren via het sociaal verhuurkantoor kennen. Deze onderwerpen staan op de agenda:
 • Verhuren in ’t algemeen
 • Duurzaam investeren in je woning
 • Wat kan het Sociaal Verhuur Kantoor voor je betekenen?

“Een gezonde woningmarkt heeft een aandeel van huurwoningen nodig binnen haar patrimonium. Het belang van verhuurders mag dus niet onderschat worden. Mechelen heeft goede verhuurders nodig om een mooie aanbod van goede huurwoningen aan te bieden. Een gezond aanbod aan goede woningen beconcurreert malafide verhuurders ook uit de markt”, aldus schepen van Wonen, Greet Geypen.

Verschillende organisaties zijn op de infoavond aanwezig om te antwoorden op vragen van de verhuurders.

SVK Mechelen geeft info over 'verhuren via Sociaal Verhuurkantoor Mechelen'. SVK Mechelen huurt woningen, appartementen en studio’s op de privémarkt van Mechelen. Wil je graag je woning verhuren met minder zorgen, financiële garanties en garanties op het einde van de huurovereenkomst? In ruil voor deze voordelen vraagt het SVK een huurprijs die lager ligt dan de marktprijs. Op haar beurt verhuurt het SVK deze verder aan woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden. SVK Mechelen neemt alle huurdersverplichtingen op zich en vormt een brug tussen de huurder en verhuurder.

“Op deze manier wordt de verhuurder ontlast van enkele beslommeringen en heeft hij een gegarandeerde huurinkomst. Anderzijds worden kwetsbare mensen die dringend op zoek zijn naar een goede en veilige woning, geholpen. Een win-win dus”, klinkt het bij schepen en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux.

Denk je er over om je woning te verhuren via een sociaal verhuurkantoor en plan je hier een aantal energiebesparende investeringen? De dienst Duurzaamheid informeert je over de verschillende voordelen die er zijn wanneer je een woning via een SVK verhuurt/zal verhuren:

 • De Vlaamse Energielening; nog tot 30 oktober 2018 kan je bij Energiepunt Mechelen een renteloze lening ( 0% JKP*) aanvragen (* Opgelet, geld lenen
  kost ook geld – JKP = Jaarlijks kostenpercentage
 • De renovatiepremie- of verbeteringspremie van Wonen Vlaanderen
 • De premies van de netbeheerder

Via de interlokale vereniging ‘IGS versterkt wonen in Mechelen en Lier’ verneem je meer info over:

 • de woninghuurwetgeving, de voornaamste documenten zoals een voorbeeld huurcontract, plaatsbeschrijving,…
 • kwaliteitsnormen waaraan een woning moet voldoen
 • stedenbouwkundige vereisten
 • overzicht premies, fiscale voordelen, leningen,… op basis van woningen die na renovatie verhuurd worden
Deelname is gratis. Inschrijven kan via anne.wittevronghel@sociaalhuismechelen.be of op het nummer 015/45 33 29. Wie zich niet kan vrijmaken voor de infoavond van 15/3 kan zich nog inschrijven voor de infoavond van woensdag 18/4.
Praktisch:
Wanneer? Do 15/3 of wo 18/4 om 19:30u in de Keldermanszaal (stadhuis).
Inschrijven: anne.wittevronghel@sociaalhuismechelen.be of 015 45 33 29
Meer info: www.mechelen.be/verhurenzonderzorgen