Huis van Lorreinen valt in de prijzen en wint FEBE Elements Awards 2019

Het Huis van Lorreinen in Mechelen van dmvA-Architecten heeft de FEBE Element Awards in de categorie ‘Precast in buildings’ gewonnen. Jaarlijks organiseert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, deze awards. 

Op donderdag 28 november bekroonde de Federatie van de Betonindustrie (FEBE), voor de achtste keer de meest prestigieuze projecten in prefab beton. De prijsuitreiking vond in Waver plaats.

Daarmee troefde het Huis van Lorreinen de concurrenten Le Peuple Belge (Lille, FR) en Rigadocks (Antwerpen) af. Het Huis van Lorreinen is een stadsvernieuwingsproject in hartje Mechelen, op de hoek van de Scheerstraat met de Frederik de Merodestraat, vlakbij de historische Grote Markt van Mechelen. In 2012 kocht het stadsbestuur zes verkrotte panden op, die al jaar en dag het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt ontsierden. Het stadsbestuur bouwde hier zes flexibele units.

“De krotten die jarenlang de Grote Markt ontsierden, hebben plaats gemaakt voor een kwalitatief woonproject. Een stadsvernieuwingsproject hoeft niet groot te zijn om kwaliteit te bieden, ook voor kleinere projecten leggen we de lat hoog. Renovatieprojecten zoals deze geven de stad een duurzame dynamiek, zijn een meerwaarde voor de buurt en trekken nieuwe bewoners aan”, aldus Greet Geypen, schepen van stadsvernieuwing.
De naam ‘Huis van Lorreinen’ verwijst naar één van de afgebroken historische panden, dat ‘de Hertog van Lorreinen’ heette. dit hoekpand was enkele jaren geleden een bouwvallige plek op de Grote Markt in Mechelen. Er werd dmvA gevraagd om deze hoek te transformeren en zo het straatbeeld op te frissen.

“Bij dit project was de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw, waarbij kwalitatief wonen het uitgangspunt is, van groot belang. Daarnaast moest het historische zicht van de Grote Markt behouden blijven”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten.
De plannen van het Huis van Lorreinen werden uitgetekend door ontwerpbureau dmvA Architecten en uitgevoerd door aannemer Van Poppel. Vorig jaar was het Huis van Lorreinen genomineerd voor de ARC18 Awards (Architectuur).

De architect David Driesen is trots op het project: "Hoe een invulling realiseren aan een plein dat architecturale geschiedenis ten top is? Een uitdaging waar dmvA vanuit de geschiedenis de plek is beginnen te lezen. De kleine korrel van de plek en de fantastische ornamentiek van de grote markt vertaald zich in 6 unieke woonruimtes waar detail en  de unieke buitenruimtes een nieuw beeld scheppen aan de grote markt zonder zich op te dringen. Architectuur op schaal van de mens".

Mening van de Jury 
De jury bekroont dit project omdat het getuigt van een grote fijngevoeligheid in dit historisch kader, zowel wat betreft vormgeving als functionaliteit.
Het project toont aan dat een modern materiaal ook in een gevoelige historische context een zinvolle invulling kan geven. In deze heel dens bebouwde omgeving is een mooie oplossing gegeven om ruimte en licht te creëren. Het geheel vormt een binnen- en buitenomgeving waar het aangenaam vertoeven is, de licht gekleurde prefab betonnen elementen spelen hierbij een belangrijke rol. De vormgeving is bijzonder verfijnd en past zich mooi in de schaal van de context.

Verbinding met de buurt 
De architect heeft belang gehecht aan de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw en het straatbeeld. Aan de hand van een binnenstraat werd de lichtcirculatie tussen de woningen geoptimaliseerd en het sociale aspect van kwalitatief wonen aangemoedigd. Om het ritme van de straat niet te verstoren, werd de opeenvolging en vorm van de oorspronkelijke gevels behouden. Door zijn ligging had het hoekpand geen goede lichtdoorstroom. Voor een betere lichtcirculatie creëerde dmvA een binnenstraat tussen de woningen. Op het einde van de binnenstraat bevindt zich een mur végétal. De private terrassen werden zwevend boven de binnenstraat geplaatst. Alle woningen worden ontsloten via de semipublieke buitenruimte die het sociale aspect van kwalitatief wonen aanmoedigt: de binnenstraat functioneert namelijk ook als ontmoetingsplek voor de bewoners.