Het zesde Kunstproevenfestival
Uniek in België

Voor de zesde keer organiseert Sjarabang vzw het “Kunstproeven” festival. Er worden de komende dagen meer dan 1200 deelnemers verwacht uit het hele land die afreizen naar het Cultuurcentrum in Mechelen. Wegens groot succes van voorgaande jaren duurt het festival deze keer niet twee maar drie dagen.

De naam "Kunstproeven" verklapt het al: het is de bedoeling dat iedereen naar hartenlust kan proeven van allerlei kunstige activiteiten. Met 30 workshops in de voormiddag en 30 in de namiddag in de lokalen van academie, muziekschool en het Cultuurcentrum. Er zijn doe- en kijk-workshops en doorlopers. Dat zijn workshops die doorlopend plaatsvinden en waar je dus vrij aan kan deelnemen tussen de andere sessies door. Daarnaast zijn er tentoonstelling te bezichtigen.

Dit is de enige en dus ook grootste kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking. De mensen die hieraan deelnemen zijn vooral mensen met verstandelijke beperkingen en hun begeleiding (opvoeders en ergotherapeuten). Meer dan 1000 deelnemers, ruim 200 begeleiders en ook nog een hele groep studenten die deelnemers begeleiden, uit alle Belgische provincies reizen af naar Mechelen.

“Het Sociaal Huis levert financiële steun aan Sjarabang vzw, omdat er grote nood is aan vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep. Met ‘Kunstproeven’ zijn de mensen een hele dag op stap, voor weinig geld. Ik ben trots op de organisatie: het zien van al de vrolijke gezichten doet deugd. Voor de gasten is alles geregeld en de begeleiders kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen activiteiten en workshops”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

De schepen ontving vandaag de minister van Cultuur, Sven Gatz en gaf hem mee een rondleiding doorheen het festival: “Ik ben tevreden over het bezoek van de minister. Zo kan hij ervaren wat wij ieder jaar weer hier in Mechelen realiseren: een cultureel festival, maar dan een tikkeltje anders. De organisatie heeft weer goed werk geleverd”.

Tentoonstelling mussen en olifanten

Aan het festival zit een winkelwandeltentoonstelling vast van 140 polyesters, 75 mussen en 75 olifanten met de naam “Van een mus een olifant maken”
De blanco polyesters zijn vorig jaar verdeeld over een aantal instellingen en daar tot kunst gemaakt.

Sjarabang heeft ze gedurende de maanden januari- februari tentoon gesteld in 9O Mechelse winkels. Nu staan ze in het Cultuurcentrum, zodat de makers hun kunstwerken weer mee naar huis kunnen nemen.

Bovendien kan er op het festival genoten worden van de toneelvoorstelling “different colors, same light” die eveneens voor het grote publiek op 13 maart om 20u00 toegankelijk is.

 Door het grote succes van vorige edities (meer dan 1000 deelnemers) zal het festival dit jaar drie dagen plaatsvinden. Het festival vindt plaats op 12, 13 en 15 maart telkens van 9u00 tot 16u30.

Volgend jaar gaat het festival door op 1, 2 en 4 april 2019.