Het succesverhaal van een leerwerknemer

Gisteren werd het Sociaal Huis bedankt met een taart. Deze werd gebakken en geschonken door Hrayr Tsugunyan. Hij werd vorige jaren begeleid door het Sociaal Huis, legde een succesvol tewerkstellingstraject af en is nu zelfstandig ondernemer. Schepen Koen Anciaux mocht de heerlijke verse taart in ontvangst nemen.

Hrayr Tsugunyan vluchtte uit Armenië en bouwde een nieuw leven op in Mechelen. Bij aankomst moest hij helemaal van nul beginnen, terwijl hij zijn weg hier nog niet kende. “Al vanaf zijn eerste maanden in Mechelen was Hrayr vrijwilliger in LDC Den Abeel. Een bewijs van doorzetting en wilskracht” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis. Maar hij kreeg hulp van het Sociaal Huis. Hij werd omarmd door zijn maatschappelijk assistente. Hij volgde een tal van cursussen waaronder de cursus bakker. Zij hielp hem de juiste richting uit in de wereld van ondernemerschap. Door deze begeleiding werd hij sterker en zekerder. Dat leidde ertoe dat hij een zelfstandig ondernemer werd.

Zijn droom om kunstzinnige taarten te bakken is nu uitgekomen. Hij lijkt hiermee dezelfde weg te bewandelen als zijn broer in Parijs, die ook taarten maakt en daar ook werd beloond met een prijs voor exceptionele patisserie. Mechelen is weer een taartenbakker rijker. Hij heeft inmiddels een eigen zaak op de Leuvensesteenweg en medewerkers in dienst die speciale taarten bakken op aanvraag.
Hij is van mening dat hij goed is begeleid en is erg blij met het bestaan van de sociale diensten die mensen een duwtje in de rug geven. “Dat is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als we denken. We realiseren ons soms te weinig hoe onze diensten dit dagelijks zo goed georganiseerd krijgen” zegt schepen Anciaux.

“Het Sociaal Huis staat open voor mensen die zelf het heft in handen willen nemen, die zelf vooruit willen. Die motivatie is cruciaal om mensen te kunnen helpen. Het doet ons deugd om te zien hoe erg dat gewaardeerd wordt. Het succes van dhr. Tsugunyan als zelfstandig ondernemer, is een gouden medaille voor ons”, vervolgt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

Een 40-tal aanwezige personeelsleden konden dit gesmaakt initiatief waarderen.