Het Predikheren heeft eigen logo
Oproep naar boekendragers

De nieuwe bibliotheek in het voormalig predikherenklooster van Mechelen krijgt stilaan vorm. Achter de schermen is de voorbije weken hard gewerkt aan de huisstijl van de toekomstige culturele hotspot van Mechelen. En ook de grote opening van Het Predikheren komt dichterbij. Daarvoor is de stad nog op zoek naar honderden boekendragers.

Concept- en ontwerpbureau Het Echte Werk uit Rotterdam ontwikkelde voor Het Predikheren een huisstijlgids die in de toekomst gebruikt zal worden voor alle communicatie. Daarin zit enerzijds een sterk en dynamisch grafisch element dat in combinatie met het logo in heel wat verschillende soorten communicaties kan gebruikt worden en mee zorgt voor een sterke herkenbaarheid van de site. Anderzijds is er het submerklogo, voortbouwend op het logo van de stad Mechelen. Daarin zitten het logo van de stad verwerkt en het grafisch element. Ten slotte is er ook een lettertype uitgewerkt. 

1.    Grafisch element: de ‘P’ is niet alleen van Predikheren, maar de vorm verwijst ook naar de historische gevel van het voormalig predikherenklooster. Het grafisch element moest een tikkeltje eigenzinnig en gedurfd zijn, maar tegelijk een toegankelijke, open en ongedwongen sfeer uitstralen.
 
2.    Submerklogo: Net zoals andere submerken van de stad, zoals Mechelen Kinderstad, Mechelen Conservatorium, Mechelen Klimaatneutraal… krijgt ‘Mechelen Het Predikheren’ een eigen invulling van het logo van Stad Mechelen. Dit submerklogo werd ingebed in een bredere huisstijl. Hier staan zowel het grafische element, de ‘P’, als een eigenzinnig lettertype centraal.
 
3.    Lettertype: Het aangepaste lettertype, dat speciaal voor Het Predikheren werd ontwikkeld en dat gebaseerd is op Trade Gothic Bold, het basislettertype van de huisstijl van Stad Mechelen, komt terug in de signalisatie in het gebouw en zorgt voor een even speelse dan lyrische noot. De basisregels voor het gebruik van dit nieuwe lettertype zijn dat er slechts één alternatieve letter per woord in dit nieuwe lettertype wordt gezet en dat dit lettertype nooit wordt gehanteerd bij het beginwoord van een zin.

Eigen identiteit
“Met Het Predikheren willen we niet alleen een breed publiek bereiken uit alle lagen van de bevolking, maar ook zakelijke partners moeten aangesproken worden door de nieuwe huisstijl. Iedereen is hier welkom, hier zijn geen drempels”, legt schepen van Cultuur Björn Siffer uit. “Met de speelse invulling van vormen en kleuren maken we duidelijk dat dit een open plek is die ruimte biedt voor ontdekking en creativiteit. Het grafisch element maakt het allemaal heel herkenbaar. In de ‘P’ van Het Predikheren zit zowel de vormelijke verwijzing naar de historische gevel van het gebouw, als een moderne, eigentijdse look.”

“Het Predikheren wordt onze nieuwe socioculturele aantrekkingspool en als Flanders Heritage Venue ook één van de zes toplocaties in Vlaanderen voor MICE-activiteiten, waarmee de werking van Het Predikheren ook internationaal wordt gepromoot. Zo’n plek verdient vanzelfsprekend een eigen identiteit. Een eigen logo onderstreept de aspiratie en opdracht van Het Predikheren als Mechels én Vlaams cultureel kwaliteitsmerk voor ontmoeting en inspiratie”, zegt burgemeester Bart Somers.

“De beste garantie voor het voortbestaan van monumenten als deze is hen een nieuwe bestemming te geven. Met de komst van de bibliotheek komt historie weer tot leven. Weliswaar in een nieuw jasje en het nieuwe logo straalt dat ook uit”, voegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten, eraan toe.

Boekendragers gezocht!​​​​​​​
Tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september wordt de nieuwe bibliotheek ingewijd met tal van activiteiten. Op de precieze invulling is het nog even wachten, maar de stad lanceert wel al een oproep. 

Op zaterdag 31 augustus dragen we met zo veel mogelijk Mechelaars de laatste boeken van de oude bibliotheek in de Moensstraat naar de nieuwe bibliotheek in Het Predikheren. De stad organiseert daarvoor een literaire parade, waarbij iedereen die mee stapt één boek draagt en er af en toe gezamenlijk wordt voorgelezen. De choreografie is in handen van Bart Van Gyseghem. De parade zal langs verscheidene culturele haltes passeren waar woord en beeld centraal staan. Ook de majoretten zullen mee marcheren en onderweg zullen woordkunstenaars op ladders klimmen om pamfletten en teksten met het publiek te delen.

“Deze symbolische verhuisbeweging is pas een succes als vele Mechelaars, klein en groot, oud en jong hun steentje bijdragen. Hopelijk stappen we met honderden deelnemers de geschiedenisboeken in”, zegt Björn Siffer. De parade vertrekt om 17 uur en eindigt om 19 uur in de nieuwe bibliotheek. Inschrijven kan als individu of met een vereniging via www.hetpredikheren.be. Meer info over het openingsweekend volgt snel.