Het Mechels Speurneuzenspel
Ontdek het Mechelse welzijnslandschap interactief en spelenderwijs!

Er is in Mechelen een breed aanbod van voorzieningen, diensten en activiteiten om het welzijn van de burger te verhogen. Het Sociaal Huis heeft het nieuwe Mechelse ‘Speurneuzenspel’ ontwikkeld, dat de weg wijst in het Mechels aanbod van dienst- en hulpverlening én sociale voordelen.

Sinds vorig jaar geeft het Sociaal Huis de ‘sociale gids Mechelen’ uit. Deze is verdeeld bij de sociale dienst, dienst thuiszorg, welzijnspartners en vrijwilligers. Het Mechels Speurneuzenspel is ontwikkeld met diezelfde sociale gids als rode draad.

Het  Speurneuzenspel  wil op een interactieve, ludieke manier het Mechelse welzijnslandschap leren kennen. Je speelt het spel als een ganzenbord, dus dobbelen en om het eerst aankomen. De kleuren in het spel verwijzen naar de rechten, vermeld in de ‘sociale gids: info en advies, inkomen en financieel advies, juridisch advies, energie, wonen, mobiliteit, medische hulp, onderwijs, werk, ontmoeting en ontplooiing. Alle deelnemers krijgen de sociale gids als houvast en als instrument.

Zowel welzijnsdiensten- en organisaties, verenigingen, vrijwilligers en  mantelzorgers kunnen het spel uitlenen om in groepsverband te spelen. Ook interne diensten van de Groep Mechelen (de stad) kunnen er gebruik van maken om bijvoorbeeld nieuwe medewerkers te vormen.  Het Speurneuzenspel is ook een uitstekend instrument om scholen het Mechels welzijnslandschap bij te brengen. Zo kunnen scholen op een leuke manier werken rond bijvoorbeeld thema’s als solidariteit en kansarmoede. Dit is zeker een meerwaarde voor studenten van Thomas More etc…”We blijven nadenken over hoe we op een laagdrempelige en duidelijke manier Mechelaars kunnen informeren over het welzijnslandschap. Spelenderwijs en interactief uitleg geven hierover is een zeer effectieve manier.” Zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

Wie het spel wil uitlenen, stuurt een mailtje naar: Anne.Wittevronghel@sociaalhuismechelen.be of Frank.Vanmessem@sociaalhuismechelen.be

De digitale sociale gids is te raadplegen op www.sociaalhuismechelen.be