20.11.2017
Groep Mechelen lanceert campagne “Veilig Fietsen” voor personeel 

Veel personeelsleden van Groep Mechelen verplaatsen zich dagelijks met de fiets. Omdat de stad de veiligheid van het personeel belangrijk vindt organiseert zij op 20, 21, 27 en 28 november infosessies omtrent fietsveiligheid.

Vorig jaar deden zich twaalf fiets ongelukken voor bij fietsen van en naar werk. Daarom is er nu een fietsveiligheid-campagne tot leven geroepen door stad en Sociaal Huis. Er wordt samengewerkt met Provikmo, een externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. De sessies worden betaald met opleidingskredieten van personeelsleden.
“We hebben een serieus aantal personeelsleden die met de fiets naar het werk komen. Ik zou graag het getal van twaalf ongevallen sterk zien verminderen. Ik denk dat het vooral een kwestie is van een goede fiets en goed opletten in het verkeer. We willen personeel sensibiliseren. Hoe meer je weet, hoe beter je oplet”, zegt schepen van welzijn Koen Anciaux, voorzitter Sociaal Huis.

Er zijn vier uitgebreide infosessies die telkens uit drie delen bestaan:

Deel  1
Fietsergonomie met advies van preventieadviseurs Ergonomie van Provikmo. Hier leert men de ergonomie en als gevolg ook veiligheid van je fiets kan optimaliseren.

Deel 2
Verkeersveiligheid & fietsreglementering - Interactieve presentatie door Politie Mechelen.
Dit is een opfrissing van de bestaande en nieuwe fietsreglementering. Er wordt gekeken naar voorbeelden van fietsveiligheid en gevaarlijke situaties in het verkeer, zodat men deze beter kan leren inschatten. En dus ook snel en correct leert reageren.

Deel 3
Fietscontrole - fiets in orde zetten op een aantal cruciale punten in samenwerking met ’t Atelier. De fiets wordt nagekeken en kleine mankementen worden ter plaatse opgelost door medewerkers van 't Atelier. Verder wordt er ook meer informatie gegeven over hoe de fiets het best onderhouden kan worden.

“In deze campagne focussen we op veiligheid door middel van informatie. Vaak zijn deze sessies een vorm van een opfriscursus, want veel dingen weten mensen. Wij willen echter het personeel attenderen op hetgeen waar hij/zij juist niet aan denkt. Veel vragen van personeel zullen ongetwijfeld worden beantwoord”, zegt Stefaan Deleus, schepen van Preventie en Veiligheid.