Gratis fruit voor kinderen J@M

Vanaf vandaag is er iedere derde dinsdag van de maand een fruitbedeling voor de kinderen van J@M. Vandaag werd het eerste fruit uitgedeeld aan de kinderen. Deze fruitbedeling loopt tot het einde van dit jaar.

Naast het aanbod van 1 euro-maaltijden voor kinderen met een UiTPAS met kansentarief in de Refuge, de Schijf en Den Abeel was het Sociaal Huis op zoek nog meer kinderen en gezinnen te bereiken. Het Sociaal Huis gaat nu fruit uitdelen tijdens huiswerkbegeleidingen van J@M. Voor een mooie start van dit project deelt de stad appelboxen uit bedrukt met een fruit etende Rommy. Nadien krijgen de kinderen gevarieerd fruit, iedere dinsdag zal er ander fruit worden aangeboden in alle werkingen van J@M.
“We blijven zoeken naar mogelijkheden voor de uitbreiding van onze doelgroep. We moeten alle kwetsbare kinderen in Mechelen kunnen bereiken en hen laten zien waarom fruit belangrijk is voor een gezond voedingspatroon. Op deze manier leggen we ook contact met de kwetsbare doelgroep en kunnen we hen ondersteunen in andere zaken”, zegt Koen Anciaux, schepen en voorzitter van het Sociaal Huis.
Het aangeboden fruit wordt gefinancierd vanuit het project ‘MMM’ (Maaltijd met Meerwaarde Mechelen) gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan gezinsondersteuning. De diensten activering en arbeidszorg van het Sociaal Huis zorgen voor het transport en inpakwerk van het fruit.
Dit project loopt nog tot eind dit jaar. “Het Sociaal Huis zal versterkend werken bij reeds lopende projecten rond gezonde voeding van organisaties die in hun reguliere werking al samenwerken rond gezinsondersteuning met scholen en hierbij 80 % van de meest kwetsbare groep bereiken,” voegt schepen Anciaux er nog aan toe.
“J@m wil in 2018 een speerpunt maken van het thema “gezonde voeding”. We merken immers dat chips, frisdrank en snoepgoed bij kinderen uit een sociaal kwetsbaar milieu vaak een centrale plaats innemen. Met dit initiatief trappen we deze actie op gang.
Kinderen hebben nood aan gezond voeding en gezonde voedingsgewoontes.”, klinkt het bij voorzitter van J@M en schepen van Jeugd, Greet Geypen.

Fruit tijdens andere activiteiten
Dit is niet het enige wat het Sociaal Huis doet om kinderen te stimuleren fruit te eten als gezond tussendoortje. Hieronder een overzicht van de andere fruitbedelingen:
Kinderen
-         fruitbedeling op andere activiteiten zoals de ‘Fruitmobiel’ van buurtsport, de activiteiten van samenlevingsopbouw, de gezindsondersteuning van Steun Op Maat…
-         in de schoolvakanties soep bij de activiteiten  van de ‘Fruitmobiel’ buurtsport
Voor ouders
-         aanbod gezond ontbijt: De Nieuwe Weg, Buurtsport, Gezinscoach PiM (team Positieve identiteit en Maatschappijvorming), Buurtopbouwwerk
-         levering soepgroenten bij gezinsondersteunende kookactiviteiten: Huis van het Kind, de Gezinscoach PiM, Samenlevingsopbouw, De Nieuwe Weg, Steun Op Maat, moedergroepen J@m,... én ook voor de moedergroepen van de scholen. Tijdens deze activiteiten ontvangen de ouders ook groentepakketten, zodat zij dezelfde soep thuis opnieuw kunnen maken voor het gezin.
“Naast sport en voldoende bewegen hoort ook een gezonde maaltijd.  Wij grijpen deze kans aan om kinderen, jongeren en hun ouders van Buurtsport, ervan bewust te maken dat gezonde voeding erbij hoort en hen zo vaker te laten kiezen voor gezonde desserts of tussendoortjes,” geeft schepen van Sport, Walter Schroons aan.