Fototentoonstelling ‘My Fair baby’ in het Huis van het Kind

Op 8 mei startte de Week van de Kraamzorg. In het kader daarvan is er vanaf vandaag een fototentoonstelling te bezoeken van My Fair baby in het Huis van het Kind. My Fair Baby liet vier fotografen uit verschillende landen dagelijkse bezigheden van jonge ouders en hun baby's vast te leggen. De landen India, Kameroen, Mexico en België doen mee.

De fototentoonstelling van My Fair Baby heeft als thema kraamzorg en heet ‘Baby’s in de hele wereld’. Hoe krijgen baby's in andere werelddelen een badje? Spelen ze met hetzelfde speelgoed? En waar doen ze hun middagdutje? Dit is een project van de Netwerk Bewust Gebruiken VZW. Netwerk Bewust Verbruiken inspireert en activeert ouders tot een eenvoudige en duurzame levensstijl.

Het Huis van het Kind wil samen met het pré- en perinatale netwerk en het Expertisecentrum Kraamzorg ‘De Kraamvogel’ meer inzetten op het ondersteunen van alle Mechelse aanstaande en kersverse ouders. Zo kunnen aanstaande en kersverse ouders terecht in het Huis van het Kind voor verschillende spreekuren.
-  het spreekuur ‘Zwangerschap & Geboorte’, elke donderdag tussen 13u en 16u, er is dan altijd een professionele vroedvrouw aanwezig.
-  het spreekuur ‘Kinderopvang’, elke woensdag tussen 13u en 16u. bovendien kunnen aanstaande ouders ook infosessies over hun zwangerschap en de eerste momenten na de geboorte, bijwonen. 
In 2016 hebben een 100- tal gezinnen dergelijke sessies bijgewoond. De spreekuren en infosessies zijn allemaal gratis.

Niet alleen voor de zwangerschap kunt u hier terecht, want in de Opvoedingswinkel kan men terecht met alle vragen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 21 jaar. Daarnaast kunnen ouders ook terecht in Huis van het Kind voor tal van andere redenen. Zo zijn er consultaties van Kind en Gezin, de Kleurdoos als ontmoetingsplaats. In 2016 werden er 3500 consulten gedaan door Kind en Gezin dat ook in het gebouw gevestigd is. Ongeveer 540 ouders deden beroep op de Opvoedingswinkel.
“Na tweeënhalf jaar bestaan van het Huis van het Kind weten ouders ons steeds beter te vinden. Alle Mechelse ouders of toekomstige ouders kunnen hier terecht. Met deze prikkelende fototentoonstelling willen we aandacht vestigen op de pré- en postnatale zorg en extra benadrukken dat je hier echt voor alle vragen terecht kunt.”

Het is nodig aanstaande ouders te informeren over wat hen te wachten staat. Een zwangerschap of geboorte is namelijk niet niks. In ons individualistischer wordende maatschappij is er soms gebrek aan voorbeelden en kennis. “Door jonge ouders te informeren halen we bepaalde zorgen en angsten bij hun weg. Ze moeten weten dat wij samen met veel andere organisaties en verschillende Mechelse vroedvrouwen achter hen staan. Wij schieten hen te hulp waar nodig,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis Mechelen.