Filmactie zet pleegzorg in de kijker

In het Filmhuis Mechelen zal op 24 september 2018 een voorstelling plaatsvinden in het kader van pleegzorg. Hiermee wil de Stad Mechelen in samenwerking met Pleegzorg Provincie Antwerpen de thematiek van pleegzorg opnieuw onder de aandacht brengen. Deze filmactie maakt dan ook deel van het Mechelse actieplan rond het label Pleegzorggemeente.

Op 24 september 2018 zal in het Filmhuis Mechelen de film ‘Le Gamin au Vélo’ vertoond worden. De film staat in het teken van pleegzorg en vertelt het verhaal van Cyril, een jongen van een jaar of 12, die zijn dagen doorbrengt in het opvangcentrum voor jongeren, waar zijn vader hem ondergebracht heeft. Cyril kan dit moeilijk verwerken en onderneemt onophoudelijk pogingen om hem op het spoor te komen. Tijdens een van zijn tochten botst hij op Samantha, een kapster met een groot hart die hem tijdens het weekend in huis neemt om op adem te komen.

“Met deze filmactie wil de Stad Mechelen de thematiek rond pleegzorg opnieuw onder de aandacht brengen”, vertelt schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx. “Deze actie is opgezet in samenwerking met het Filmhuis Mechelen en Pleegzorg Provincie Antwerpen. Met die laatste werken we nauw samen in het kader van ons actieplan, welke we eind maart gelanceerd hebben, rond het label Pleegzorggemeente. Pleegzorg Provincie Antwerpen is immers constant op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. Met ons actieplan proberen we enerzijds pleegouders logistiek te steunen en anderzijds willen we pleegzorg bekender maken bij de Mechelse bevolking. Deze filmactie past dan ook in het communicatieve luik van het actieplan.”

Voorafgaand aan de film wordt een korte inleiding voorzien door Pleegzorg Provincie Antwerpen om het gegeven rond pleegzorg te schetsen. Geïnteresseerden kunnen achteraf ook nog met hun vragen terecht bij de medewerkers van Pleegzorg Provincie Antwerpen. “Dit initiatief is een laagdrempelige manier om de bezoekers te informeren. We willen hen ook duidelijk maken dat het Sociaal Huis kan ondersteunen waar nodig. Het aanbod van het Huis van het Kind en het Sociaal Huis is erg groot. Pleegouders kunnen aankloppen wanneer het nodig is”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter Sociaal Huis. 

Bij wijze van geste krijgen pleegouders gratis toegang tot de film, waarbij zij zich op voorhand dienen in te schrijven bij Pleegzorg Provincie Antwerpen. Dat kan via http://www.pleegzorgvlaanderen.be/antwerpen/filmmaand/mechelen. Voor andere toeschouwers gelden de normaal geldende prijzen, nl. 6 euro voor toeschouwers zonder een seizoenkaart, 4 euro voor toeschouwers met een seizoenkaart en 1 euro via de Uitpas met kansentarief. Elke toeschouwer krijgt, op kosten van de Stad Mechelen, een gratis drankje aangeboden (door het inruilen van het filmticket). 

Praktisch
De film ‘Le Gamin au Vélo’ wordt op 24 september 2018 vertoond om 20u30. De voorstelling vindt plaats in het Filmhuis Mechelen in het Cultuurcentrum (Minderbroedersgang 5 Mechelen).
Voor meer informatie over Mechelen Pleegzorggemeente, zie https://kinderstad.mechelen.be/mechelen-pleegzorggemeente
Voor meer informatie over de voorstelling, zie http://www.filmhuismechelen.be/filmfiche/le-gamin-au-velo-2/.
Gezinnen die interesse hebben om pleeggezin te worden, vinden meer info op www.pleegzorg.be of op het nummer 0800-30 181.