Fietsotheek gaat van start: uitleendienst voor kinderfietsen


Mechelen heeft zijn eigen Fietsotheek, een uitleendienst voor kinderfietsen. Het principe is simpel: in plaats van een fiets te kopen, neem je een abonnement. Zo heeft je kind telkens een kwaliteitsvolle fiets op maat. De Fietsotheek is een initiatief van het  ’t Atelier vzw en Fietsatelier vzw, in samenwerking met de stad Mechelen en met de steun van Sociaal Huis Mechelen, de Nationale Loterij en Novotel Mechelen.

Kinderen groeien snel en als ouder is het prijzig en lastig om altijd een fiets van de juiste grootte te voorzien. Gelukkig is er de Fietsotheek: een uitleendienst voor kinderfietsjes, waarvoor verscheidene partners de handen in mekaar hebben geslagen.

Het principe is simpel: in plaats van een fiets te kopen, neem je een abonnement. Zo kan je kind voor 35 euro een jaar lang over een kinderfiets beschikken. Telkens je kind te groot geworden is voor zijn of haar fiets, ruil je die in voor een groter model. Zo heeft je kind altijd een fiets op maat en hoef je geen fiets meer aan te kopen. Goedkoop, beter voor het milieu én efficiënt.

De Fietsotheek beschikt bij de start over 55 fietsen voor kinderen van 2 tot 12 jaar.  Dit aantal zal nog worden aangevuld met herbruikbare tweedehandsfietsen die geschonken worden aan het project. Er zijn ook loopfietsjes te huur aan 20 euro per jaar. Per fiets betaal je een waarborg. Indien je zelf een kinderfiets schenkt aan de Fietsotheek, krijg je 50 % korting op een abonnement. De Fietsotheek zorgt voor een halfjaarlijks onderhoud van de fietsen, dat zit in de prijs inbegrepen.

Het concept van een Fietsotheek bestaat al langer, o.a. in Antwerpen en Gent. In onze stad is het idee ontstaan in hoofde van Mechelaars Katleen Craenen en Dietlinde Willockx. Toen zij bij de stad kwamen aankloppen met de vraag naar een eigen Fietsotheek, ging de bal - of in dit geval de fiets - snel aan het rollen. Het project sluit immers perfect aan bij het mobiliteitsbeleid en de promotie van Mechelen als Kinderstad.


Daarnaast gaf de stad de aanzet om een samenwerking met ’t Atelier en het Fietsatelier aan te gaan. Dat zijn sociale economieorganisaties waar mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt de kans krijgen om te werken. In de Fietsotheek gaat er ook een team aan de slag van nieuwkomers die er werkervaring opdoen gecombineerd met een intensieve cursus Nederlands. “Wij willen nieuwkomers snel activeren als leerwerknemers en hen zo kansen geven om snel mee te kunnen draaien in onze samenleving. De Fietsotheek biedt een goede gelegenheid om hen te begeleiden op de werkvloer en ze een volle leer- en werkervaring te geven”, vertelt Koen Anciaux, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Sociaal Huis.

De opstart van de Fietsotheek wordt vanuit verschillende hoeken ondersteund: de Nationale Loterij schenkt ongeveer 35 000 euro, de stad Mechelen draagt 10 000 euro bij en ook het Sociaal Huis Mechelen doet een bijdrage voor de (deeltijdse) begeleiding van het team nieuwkomers. Ten slotte vond de Fietsotheek dankzij het Novotel een betaalbare tijdelijke locatie in de Adegemstraat.