Feestelijke afsluiter tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.'

In 1998 erkende UNESCO maar liefst 13 Vlaamse begijnhoven als werelderfgoed. Deze 20ste verjaardag wordt gevierd met de reizende tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’. Ook in Mechelen was er grote belangstelling voor de expositie. Vanavond is het grote publiek welkom voor een afsluitend feest in het kader van dit evenement.

De tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ in de Sint-Katelijnekerk kadert in het feestjaar rond 20 jaar erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed en is een samenwerking van de kerkfabriek Sint-Catharina, dienst Monumentenzorg van de stad Mechelen en Torens aan de Dijle vzw. De makers van de tentoonstelling bezochten 40 begijnhofsites, vooral in België. Het resultaat is een expo over uniek erfgoed in de Lage Landen met o.a. tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen en 360°-fotomateriaal.
 
“Mechelen is een belangrijke historische stad. We dragen zorg voor onze monumenten en historisch erfgoed. Deze tentoonstelling kijkt niet alleen naar de bewogen geschiedenis maar focust ook op de hedendaagse cultuur die de begijnhoven nog steeds relevant maakt. Het resultaat is een uniek stukje erfgoed”, aldus Koen Anciaux, schepen van Monumentenzorg.
 
Van krot tot UNESCO-erfgoed 
Het Groot Begijnhof van Mechelen dankt deze belangrijke erkenning als werelderfgoed aan zijn unieke geschiedenis en uitzonderlijke typologie. Het Groot Begijnhof was tot 1975 een verpauperde, verarmde stadswijk. Zo erg dat die met afbraak werd bedreigd. Dat is vandaag zeer moeilijk voor te stellen. Het is de illegale afbraak van een deel van de ‘Centjesmuur’ in 1975 die een storm van protest veroorzaakte. Hierop volgden een aantal beschermingscampagnes en het Begijnhof evolueerde tot het best beschermde deel van de Mechelse binnenstad. Als kers op de taart erkende UNESCO in 1998 het Groot Begijnhof van Mechelen tot werelderfgoed, samen met 12 andere begijnhoven in Vlaanderen.
 
“Verbindende organisaties zoals de buurtwerking van het Groot-Begijnhof, Sjarabang, het Sociaal Profijtje en Etterjefke brengen leven in ons Begijnhof”, zegt schepen van Cultuur en Sociale Cohesie Björn Siffer. “Naast het koesteren van het immaterieel erfgoed zorgen zij ook voor een hedendaagse en sociaal artistieke dynamiek.”
 
Beheersplan Groot Begijnhof
Het stadsbestuur heeft voor de komende jaren de plannen bekendgemaakt voor het Groot Begijnhof.  “Er wordt verder gewerkt aan het ‘Beheersplan Groot Begijnhof’. Er komt vergroening, rustbanken en waar mogelijk verticale tuintjes om daarmee een oase van rust te creëren. Dit gebeurt allemaal natuurlijk allemaal in samenspraak met de hele buurt. Mechelaars lijken nog weinig te beseffen hoe belangrijk de erkenning van het Begijnhof is, daar gaan we met z’n allen de komende jaren verandering in brengen”, aldus schepen Anciaux.