Dierenbescherming Mechelen bestaat 75 jaar 
Stad Mechelen blijft de organisatie ondersteunen

Binnenkort viert de Dierenbescherming Mechelen haar 75 jarig bestaan. Het stadsbestuur van Mechelen is tevreden over deze organisatie en de samenwerking. Aangezien het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat bij het huidige stadsbestuur, wordt de organisatie door middel van verschillende subsidies ondersteund.

Dierenbescherming Mechelen staat in voor het opvangen en plaatsen van gevonden, afgestane en in beslag genomen dieren. In bepaalde regio's vangen, neutraliseren en zetten ze zwerfkatten terug uit. Daarnaast baten ze een katten - en hondenpension uit.
In 2018 ontving de organisatie van Stad Mechelen een totaalbedrag voor de algemene werking, opvang van zwerfkatten en de sterilisatiecampagne tezamen ruim € 35.000. Voor 2019 ontvangt de organisatie hetzelfde bedrag. De jaarlijkse algemene werkingstoelage wordt berekend op basis van € 0.25 per inwoner per jaar.
 
Sterilisatie 
Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Met deze regelgeving wil stad Mechelen de zwerfkattenproblematiek aanpakken.

De stad Mechelen en de Dierenbescherming voerden vorige jaren een campagne onder de titel ‘Maart sterilisatiemaand’ en ‘November sterilisatiemaand’ met specifieke aandacht voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben dan een gemiddeld gezin. Wegens succes besliste de stad in mei 2019 de sterilisatiecampagne van één maand uit te breiden naar een volledig jaar. Meer info op: https://www.mechelen.be/sterilisatiecampagne-voor-huiskatten

Het gebouw aan de Slachthuislaan waarin de Dierenbescherming is gevestigd is eigendom van de stad.  Het wordt sinds 1985 verhuurd aan de organisatie voor een symbolische euro per jaar. Dit kan beschouwd worden als een extra ondersteuning van een jaarlijks minimumbedrag van € 12.000. “Het dierenwelzijnsbeleid in Mechelen krijgt steeds meer vorm. In dit kader is het ter beschikking stellen van dit gebouw, net als de overige subsidies van de stad, een blijk van erkenning voor de inspanningen van de Dierenbescherming”, zegt Koen Anciaux schepen van Dierenwelzijn.