De Mammobiel komt naar Mechelen

In Muizen en Leest kunnen vrouwen in september gratis hun borsten laten screenen op borstkanker

Van 2 tot 8 september en van 12 tot 22 september is de Mammobiel te gast in respectievelijk Muizen en Leest. De Mammobiel is een bus met een mammografisch toestel en speciaal ontworpen voor screenings op borstkanker. Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit Muizen, Leest, Hombeek en Heffen die de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie lieten doen, ontvingen een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing voor een gratis onderzoek in de Mammobiel.

Voor wie?
Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) heeft alle vrouwen van 50 t.e.m. 69 jaar uit Muizen, Leest, Hombeek en Heffen schriftelijk uitgenodigd om (na afspraak) naar hun borsten te laten kijken in de Mammobiel. Deze bus trekt al 20 jaar rond in gemeenten en wijken waar geen erkende Mammografische Eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) gevestigd is. “Cijfers tonen aan dat vrouwen uit deze Mechelse deelgemeenten iets minder deelnemen aan dergelijk onderzoek. De uitzonderlijke inzet van de Mammobiel wil hen meer kansen bieden om zich te laten screenen”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover.

Ook vrouwen die niet in onze deelgemeenten wonen zijn na afspraak welkom in de Mammobiel, op voorwaarde dat ze tussen 50 en 69 jaar zijn, de afgelopen twee jaar niet deelnamen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker en zijn aangesloten bij een ziekenfonds.

Waarom?
Als ‘Gezonde Stad’ zet Mechelen al geruime tijd actief in op het verbeteren van gezondheidskansen en moedigt aan om deel te nemen aan bevolkingsonderzoeken die kanker preventief opsporen. Dit jaar wordt hier versterkt op ingezet door de komst van de Mammobiel in deelgemeenten waar participatiecijfers lager liggen.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. Elk jaar wordt bij 6000 vrouwen in Vlaanderen borstkanker vastgesteld. 8 op 10 vrouwen overleven de ziekte, dankzij vroege opsporing en geïndividualiseerde behandeling. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is. “De sensibilisatie rond borstkanker en borstkankerscreening is één van de belangrijkste Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. Door in te zetten op vroegtijdige opsporing van borstkanker werken wij aan een gezonde stad. Via de Mammobiel wordt de zorg voor een goede gezondheid toegankelijker gemaakt”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis.

Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing en kan een totale borstamputatie vaak vermeden worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screenings-mammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan een gezwelletje gevonden worden lang voor men het kan voelen. 

Praktisch:

De Mammobiel in Muizen
2 t.e.m. 8 september
Dorpsplein, Muizen-Dorp (rechts van het plein)
Aankomst: 1 september rond 8u
Onderzoeken:
2 september: 12.30u-19u
5-8 september: 08.30u-15u

De Mammobiel in Leest
12 t.e.m. 22 september
parking Ten Moortele (tegenover het dorpshuis)
Aankomst: 9 september rond 8u
Onderzoeken:
12-15 september: 12.30-19u
19-22 september: 08.30u-15u

Een screeningsmammografie helpt borstkanker vroeg te ontdekken bij vrouwen die nog geen klachten hebben. Dit onderzoek is gratis als je lid bent van een ziekenfonds. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

Heb je vragen over vroege opsporing van borstkanker?
Contacteer je huisarts.
Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker?
Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel het gratis nummer van Centrum voor Kankeropsporing: 0800 60 160 (elke werkdag 9-12u en 13-16u).