De Lisdodde geprezen voor thuisgevoel

Vandaag werd voor het eerst een congres georganiseerd vanuit de opleiding orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen (Artesis Plantijn) om ‘sense of home’ voor te stellen. Dit verbindend concept brengt verschillende elementen samen die een invloed hebben op het thuisgevoel van bewoners in een woonzorgcentrum.

De jury koos De Lisdodde uit als inspirerend woonzorgcentrum waar op verschillende niveaus wordt ingezet op dat thuisgevoel, zoals het rijdend winkeltje voor bewoners die niet meer zelf in de supermarkt geraken; de wekelijkse praatgroep waar bewoners (probleem-)situaties uit het WZC bespreken en nadenken over hoe dit verbeterd of opgelost kan worden; de gebruikersraad en familieraad.
De jury benadrukte nog dat het niet in grote spectaculaire dingen hoeft te zitten om het verschil te maken voor bewoners. Naar hen luisteren, gehoord worden, hen serieus nemen, betekent al een wereld van verschil.

“Wij willen mensen zoveel mogelijk thuis laten wonen, maar als dat niet meer komen ze terecht in het woonzorgcentrum. En daar is onze belangrijkste zorg dat zij zich echt thuis voelen. Zoals iedereen weet blijft opvang van ouderen in Mechelen ten alle tijden betaalbaar en huiselijk”, zegt Koen Anciaux, schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf.

Naast een eervolle vernoeming, wint het woonzorgcentrum de Lisdodde 200 euro aan opleidingsbudget.

Er werden verschillende best-practices verzameld, die inspirerend kunnen werken voor woonzorgcentra. Je kan deze nalezen onder ‘inspiratie’: http://senseofhome.ap.be/sense-of-home/