‘De Draaischijf’ opent permanent tweedehandswinkeltje in wijk Oud-Oefenplein

Met de bedoeling een plek te creëren waar omwonenden met elkaar in interactie kunnen gaan en waar nieuwe ideeën kunnen groeien, startte  november vorig jaar in lokaal wijk- en dienstencentrum De Schijf (Mechelen-Noord) de pop-up tweedehandswinkel ‘De Draaischijf’ op. De voorbije maanden konden mensen hier tijdens enkele weekends terecht in een tijdelijk winkeltje, ook soms gecombineerd met een modeshow. Wegens het succes wordt dit project nu uitgebreid tot een permanent winkeltje in het oude wijkhuis aan de Ooievaarstraat in de wijk Oud-Oefenplein. ‘De Draaischijf’ werd vandaag officieel in gebruik genomen.

“’De Draaischijf’ vormt een mooie aanvulling op het reeds ruime aanbod van wijk- en dienstencentrum De Schijf. Het verhoogt alleszins de sociale cohesie en de leefbaarheid in de wijk en dit kan best gebeuren op kleinschalig niveau. Door verschillende doelgroepen samen te laten participeren in een tweedehandswinkel als bezoeker of vrijwilliger leggen we de nadruk laagdrempelig op het gemeenschappelijk belang, engagement en sociale mix”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover.
“De Draaischijf spreekt net als ons dienstencentrum De Schijf een heel divers doelpubliek aan. Jongeren zullen het draaiende houden in een modeconcept en hier iedereen bij betrekken, ook de senioren die vaak in De Schijf hun activiteiten doen en/of komen eten. We zagen dit al tijdens de modeshow eerder dit jaar en het levert mooie samenwerkingen en dialogen op”, vindt Koen Anciaux, schepen en voorzitter van het Sociaal Huis.
“Dit project is een gezamenlijk initiatief van stad Mechelen en J@M, de vzw die activiteiten organiseert in de vrije tijd van kinderen en tieners die maatschappelijk minder kansen hebben om zich te ontplooien. Het wordt een samenwerking waar verschillende actoren die in de werking van J@M meedraaien, betrokken worden. Zo hebben de jongeren geholpen met de opbouw, het organiseren en inrichten van de winkels. De moederwerking en de meisjeswerking zullen actief betrokken blijven. De meisjes kunnen er concrete praktijkervaring opdoen. Als de winkel gesloten is, wordt het lokaal ook nuttig benut. De meisjeswerking zal de ruimte gebruiken voor huiswerkbegeleiding en andere activiteiten. Bovendien is het mooi meegenomen dat door deze winkel de sociale controle in de buurt groter wordt”, aldus Greet Geypen, voorzitter van J@M.

Deze week vrijdag 28 en zaterdag 29 september, telkens van 13 tot 16 uur, is er de openingstweedaagse van ‘De Draaischijf’. Men treft er een assortiment van diverse goederen die tegen zeer lage prijzen worden verkocht. De inkomsten worden in eerste instantie aangewend voor de verdere winkelinrichting. Nadien zullen de opbrengsten worden besteed aan goede doelen. Wie een overschot aan tweedehandskleding, -speelgoed en/of –accessoires heeft, mag die altijd bij ‘De Draaischijf’ binnenbrengen tijdens de openingsuren (dinsdag, donderdag en zaterdag 13-17 uur).